• Thebe
  • Brabant

Thebe

Iedere maand zijn wij te gast bij een zorginstelling in Nederland en vragen wij hoe de medewerkers daar omgaan met eten en drinken. Deze maand spraken wij Jeanine Huijbregts, adviseur gastvrijheid bij Thebe in Brabant.

Hoe word je adviseur gastvrijheid?

Van huis uit ben ik diëtist/ voedingsdeskundige. Al gauw bleek dat ik voeding en diëten wel interessant vond, maar mijn kracht meer in het management lag. Daarna was ik hotelmanager in een ziekenhuis en kreeg ik de opdracht een nieuw hotelconcept op te zetten. Gastvrijheid werd gelukkig een steeds belangrijker onderwerp in de zorg. Mede daardoor werd ik programmamanagement gastvrijheid in het ziekenhuis en nu alweer een aantal jaren adviseur gastvrijheid bij Thebe. Een groot onderdeel van mijn functie draait om de beleving van eten en drinken. In die rol heb ik een ook een visie voor eten en drinken opgesteld, “Gastvrij aan tafel”.

Kun je daar wat meer over vertellen?

In de visie staan onze kernwaarden centraal: gastvrijheid, kwaliteit, flexibiliteit, keuzevrijheid en duurzaamheid. De visie is vervolgens vertaald naar maaltijdconcepten en een implementatieplan. Want uiteindelijk moet het in de praktijk op de afdeling uitgevoerd worden. In de visie gaat het niet alleen om eten en drinken maar ook vooral om het gastvrije gedrag en een sfeervolle omgeving. Eten is beleving!

Hoe gaat dat dan in de praktijk?

Bewoners zijn niet te gast bij Thebe. Zij wonen hier en wij als medewerkers zijn als het ware te gast. Als het om eten en drinken gaat, hebben we gekozen voor drie warme maaltijd concepten passend bij de woonvorm. Mensen kunnen bij ons in het restaurant, op de afdeling/woongroep en in hun eigen appartement eten. Zo kan iedereen kiezen wat het beste voelt. Kijk, als jij je hele leven op de bank voor de tv hebt gegeten, dan wil je dat hier ook doen.  Wij proberen dat mogelijk te maken en zo geven we de bewoners keuzevrijheid.

Wordt er ook zelf gekookt?

Het idee van kleinschalig wonen en koken op een afdeling is goed. Echter bij Thebe moet beleving het doel zijn en niet het koken. Bij Thebe zijn we alleen voor zelf koken als het iets toevoegt. Een beetje kant- en- klaar en een beetje van onszelf met de nadruk op de sfeer tijdens het eten en drinken.

Wat bedoel je daar precies mee?

Dat we koken meer zien als een activiteit. Samen een soep of gehaktballen maken bijvoorbeeld.

Eten jullie volgens de Schijf van Vijf?

Niet per se. Wij willen vooral dat de bewoners zelf haar/zijn keuze maakt zoals hij/zij dat thuis soms al 80 jaar gewend is. Het gaat veel meer om de kwaliteit van leven. Ik heb weleens meegemaakt dat iemand van 92 jaar natriumbeperkt moest eten, maar zelf een potje zout uit de tas haalde om de maaltijd smakelijk te maken. Waar ben je dan mee bezig? Natuurlijk bieden we gezonde voeding aan, maar het gaat ons veel meer om het genieten van eten. De gezellige, goede omgeving zorgen ervoor dat mensen smakelijk en lekker eten.

Duurzame voeding?

We zijn erg bezig met duurzaamheid. Niet voor niets is het een van onze kernwaarden. Goed om te zien dat daar steeds meer aandacht aan wordt besteed in de zorg. We letten erop dat we minder voedsel verspillen, we houden dit bij en kiezen voor de juiste concepten en acties. Ook proberen we minder vlees te serveren. Dat is voor ouderen nog wel een uitdaging, omdat vlees of vis een vast onderdeel van de maaltijd is. Natuurlijk kun je in een eenpansgerecht ‘stiekem’ het vlees vervangen door een plantaardig alternatief. Maar de bewoner heeft bij ons de regie en het voelt niet goed om iemand te foppen. Dat is nog wel een lastig dilemma. Maar we zien daar wel een verschuiving in komen.

Waar ben je trots op?

Dat we bij Thebe een duidelijke visie hebben op eten en drinken, dat mensen die herkennen en we er ook echt iets mee doen. Dit houdt in dat we ook de ruimte aanpassen aan de huidige tijd. Een eetzaal wordt een restaurant. Onlangs is op een locatie het Stan café geopend, een echte horecagelegenheid in samenwerking met een horeca architect. Geweldig om te zien wat daar gebeurt! Daar zien we bewoners die voorheen hun kamer niet eens uitkwamen. De familie komt vaker langs, omdat het zo gezellig is. De verandering van een zorginstelling naar een fijne woon- zorglocatie, daar word ik heel blij van.

Komen er ook mensen uit de buurt?

Ja zeker! Verschillende verenigingen komen er, zoals bijvoorbeeld de biljartvereniging of wandelclub. De verbinding met het dorp is groot, mensen komen elkaar na jaren weer tegen. Hoe mooi is dat?

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen