• GGz Centraal
  • Amersfoort

Te gast bij GGz Centraal

Wij zijn online te gast bij GGz Centraal en praten met diëtisten Laura van Lith en Marjo Hagoort. Natuurlijk hebben wij het over corona, want het toenemende aantal coronabesmettingen baart ze zorgen. Toch brengt de coronacrisis volgens Laura en Marjo ook iets goeds: er komt steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl. Goede voeding en voldoende bewegen zijn belangrijker dan ooit, zeker voor psychiatrische patiënten.

Mensen met een psychiatrische aandoening hebben onder andere door de medicatie ook somatische klachten. De medicijnen hebben namelijk enorm veel invloed op het lichaam van een patiënt. Ze veroorzaken bijvoorbeeld insulineresistentie en een toenemende eetlust. En dat terwijl deze mensen in een heel moeilijke fase zitten. Als je niet lekker in je vel zit, heeft dit effect op je voedselkeuze. De patiënten maken daardoor vaak ongezonde keuzes en eten veel suiker- en vetrijke producten.

Zorgmedewerkers spelen hierbinnen een belangrijke rol. Zij zien patiënten iedere dag en kunnen zien hoe het gaat met eten en drinken. Zorgmedewerkers hebben dus een signalerende rol en kunnen actie ondernemen als het mis gaat. Het is heel jammer als wij als diëtisten pas worden ingeschakeld op het moment dat iemand al 20 kilo is aangekomen. Dat willen wij natuurlijk voorkomen. Want het is dan heel moeilijk die 20 kg er af te krijgen.

Het probleem is dat veel zorgmedewerkers weinig basiskennis hebben. Dat is logisch, want tijdens hun opleiding speelt voeding slechts een bijrol. Daarom hebben wij nu een e-learning gemaakt. Hiervoor hebben wij onder andere animaties gebruikt uit jullie e-learning (link). Het volgen van een e-learning over voeding is een goede manier om de benodigde kennis bij te spijkeren.
Ook is GGz-Centraal bezig met een nieuw voedingsbeleid. Hierdoor komt er binnen de organisatie nog veel meer aandacht voor voeding.

Naast het overdragen van kennis merken wij ook dat praktische tips en daadkracht helpen om het voedingspatroon te verbeteren. Dat ligt natuurlijk vooral bij de patiënten zelf. Ze gaan voor makkelijk, koken veel met pakjes en zakjes en kiezen bijvoorbeeld voor witte pasta in plaats van volkoren pasta. Zakje voorgesneden groente erdoor en klaar zijn ze. Zorgmedewerkers kunnen hierin verandering brengen, maar dan moeten zij dat wel willen, kunnen én aandurven. Wij merken dat dit soms lastig is, omdat zij primair met zorg bezig zijn.

Multidisciplinaire samenwerking is daarom erg belangrijk. Wanneer de leden van een team samen besluiten om meer aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl, dan lukt dit ook. Samen gezond is een belangrijk speerpunt in het beleid van GGz Centraal. Voeding en een gezonde leefstijl zijn daar een belangrijk onderdeel van. Wij hopen dat het nieuwe voedingsbeleid en het vergroten van kennis over gezonde voeding gaat helpen om dit beleid tot een succes te maken.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen