• Cordaan, de Buitenhof
  • Amsterdam e.o.

Te gast bij Cordaan in Amsterdam

In deze nieuwe rubriek bezoeken wij iedere maand een zorginstelling in Nederland en vragen wij hoe de medewerkers daar omgaan met eten en drinken. Deze maand zijn wij te gast bij Cordaan in Amsterdam en spreken wij gastvrijheidscoach Marcel Caris.

Kun je iets vertellen over Cordaan en de verschillende locaties?

Bij Cordaan helpen we iedereen van jong tot oud, die korte of lange tijd verpleging, verzorging, begeleiding en/of ondersteuning nodig heeft. Cordaan is heel groot met ruim 120 locaties, ongeveer 6000 medewerkers, 2500 vrijwilligers en 20.000 cliënten. De locaties liggen verspreid over de hele stad en hebben zo allemaal hun eigen identiteit in de verschillende stadsdelen. Buiten Amsterdam heeft Cordaan locaties in Diemen, Nieuw Vennep en Huizen.

Wat is gastvrijheid eigenlijk?

Dat is een moeilijke vraag, omdat het voor iedereen anders is. Ik vind gastvrijheid: het welkom-thuis-gevoel overbrengen. Zorgen dat mensen zich prettig voelen. 

En hoe geven jullie bij Cordaan invulling aan gastvrijheid?

We hebben een programma Gastvrijheid dat heldere ondersteuning biedt aan de locaties. Dit is gebaseerd op de verbetercyclus: plan-do-check-act. Het houdt in dat we samen met een extern bureau onze locaties een score geven als het gaat om gastvrijheid. De locatie Buitenhof, waar de foto’s zijn gemaakt, is de eerste locatie met 5 sterren. Hier zijn we heel trots op!

Welke rol speelt eten en drinken?

Eten en drinken is heel belangrijk, het hoogtepunt van de dag voor veel van onze bewoners. Ik spreek veel bewoners in mijn rol als gastvrijheidscoach en hoor mensen er zelden over klagen  dat ze oud of ziek zijn. Maar als het eten een keer minder is, hoor je dat meteen. En dat is ook goed, dan kunnen we kijken hoe we dit voor een volgende keer kunnen verbeteren. Eten is echt korte termijn genieten. 

Wie spelen een rol bij de bereiding?

Dat is heel divers binnen Cordaan. Er zijn locaties met een volledig bezette keuken en ook locaties waar een groot gedeelte convenience wordt gekookt. Daar staat maar één kok. Ook zijn er veel locaties waar gastvrouwen koken, zoals op kleinschalig wonen. Daar worden vaak heerlijke verse maaltijden gekookt.

Wat kan de zorgmedewerker doen?

Vaak signaleert de zorgmedewerker wat de bewoner wil en welke behoefte de bewoner heeft. De zorgmedewerker kan dit communiceren met het facilitaire personeel. Ook kunnen zij samen zorgen voor een goede sfeer tijdens de maaltijden. 

Kost gastvrij zijn veel tijd?

Dat denken veel mensen. Maar een glimlach als je een maaltijd serveert, kost geen extra tijd. Het ligt eraan. Soms betekent gastvrijheid even wat tijd investeren en daar mensen enorm mee helpen. Laatst hoorden we tijdens een intakegesprek dat een meneer graag op zondag een pasteitje eet. Nu zorgen we ervoor dat hij dat ook bij ons krijgt en je ziet hem er echt van genieten. 

Hoe maak je gastvrijheid praktisch?

Dat kan soms best een uitdaging zijn. We doen dit op meerdere manieren: ten eerste aan de hand van ons programma Gastvrijheid; door gastvrijheid te meten en ondersteuning te bieden. Daarnaast hebben we net de Week van de Gastvrijheid achter de rug. In deze week geven we extra aandacht aan het thema gastvrijheid. Dit varieert van een locatie die een rode loper uitrolt, tot een gastvrijheidscollege dat ik zelf heb gegeven op een aantal locaties, tot een muur met quotes over gastvrijheid. En we deden nog iets anders. We kwamen er namelijk achter dat sommige bewoners een vers puntzakje friet misten en hebben toen 6 grote locaties voorzien van een frietwagen met verse friet en mayonaise. 

Wie inspireert jou?

Allereerst mijn manager. Zij geeft mij energie en de vrijheid die ik nodig heb. En natuurlijk de bewoners. Zij hebben allemaal een bijzonder verhaal. Ik vind het boeiend om die verhalen te horen. 

Wat zijn je doelen voor 2020?

We gaan nog verder met het uitrollen van ons Gastvrijheidsprogramma, zodat alle grote locaties worden geaudit. Ik kan niet wachten om die inzichten allemaal te vertalen naar concrete acties en onze bewoners nog beter van dienst te kunnen zijn!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen