• Respect
  • Den Haag

Respect – wonen, zorg en welzijn

Deze maand zijn wij te gast bij Respect – wonen, zorg en welzijn, locatie Het Uiterjoon, en spreken wij Ruud Overman. Hij is eerste verantwoordelijke services en van huis uit kok. Voor zijn collega’s op PG-afdeling Het Anker won hij het kookboek Koken met voeding in de zorg. Ruuds collega’s koken iedere dag vers voor de cliënten en dat doen zij met heel veel liefde. Wij spraken met Ruud over eten en drinken in de zorg.

In de 31 jaar dat ik in de zorg werk, heb ik veel zien veranderen. Vroeger schilden we de aardappels bijvoorbeeld zelf. Dat is al heel lang niet meer zo. Voor de mensen in het zorgdeel hebben we een centrale keuken en er zijn afdelingskeukens, zoals bij Het Anker.

Binnenkort komt er een renovatie aan. De kamers worden groter en iedere afdeling krijgt een gezellige woonkeuken. Daar ben ik blij om. Het heeft veel invloed op de sfeer als een afdeling heerlijk naar vers bereid eten ruikt. Ik hoop dat dit straks in de nieuwbouw op alle afdelingen het geval zal zijn.

Ik begrijp goed dat het niet altijd lukt om vers te koken en heel eerlijk: de maaltijden van onze leverancier zijn echt lekker. Toch zien we in de audits terug dat bewoners die een kant- en-klaar maaltijd op hun kamer eten, deze met een kleine voldoende beoordelen. Bewoners die de versbereide maaltijd eten, geven een veel betere beoordeling. Bewoners willen echt niet iets heel bijzonders. De meesten eten het liefst aardappels, groente en vlees. Dat is lekker, herkenbaar en kunnen ze goed kauwen. En geen gekkigheid zoals een zomerzuurkoolschotel met fruit. Dat vinden ze helemaal niks. Ik heb zelf ook regelmatig gekookt op de afdeling. Koken is vooral beleving in mijn ogen. Je maakt er iets gezelligs van met een blokje kaas en een drankje tijdens het koken en je gaat met elkaar in gesprek.

Ik hoop dat de nieuwe huiskamermedewerkers die we hebben aangenomen, dit ook zullen doen. Je hebt mensen nodig die dit omarmen. De ‘pareltjes’ noem ik ze. In het verleden was er meer tijd om de huiskamerondersteuners en de zorgmedewerkers te helpen bij het samenstellen van het menu, het doen van de inkoop en het geven van praktische tips en trucs bij het bereiden van de maaltijd. Helaas is daar nu weinig tijd voor.  Maar we proberen toch om deze medewerkers te inspireren. En als ze dan aan mij vragen hoe de super de luxe oven precies werkt, dan ben ik trots. Dat is namelijk een teken dat ze bezig zijn om van het eetmoment iets speciaals te maken. En daar gaat het volgens mij om!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen