• E-learning de basis van voeding
  • Menuplanning

Menuplanning

Dagelijks gezond eten. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Om de bewoners iedere dag gezond en gevarieerd te kunnen laten eten, is het belangrijk om de maaltijden goed in te plannen. Dit valt of staat met een efficiënte menuplanning.

In dit hoofdstuk van onze e-learning leer je:

  • Hoe ziet een goede maaltijdplanning eruit;
  • Welke voedingsstoffen zijn belangrijk in de maaltijdplanning;

Wat zeggen andere zorgmedewerkers over dit hoofdstuk?

‘Ik hikte altijd aan tegen het maken van een maaltijdplanning, maar de e-learning gaf mij en mijn collega’s goede handvatten om dit makkelijker en met minder stress te maken.’

Maaltijdpatronen in Nederland

Het gaat bij een maaltijdpatroon om wat je eet en wanneer je dat eet. In Nederland eten de meeste mensen twee broodmaaltijden en een warme maaltijd. We ontbijten en lunchen met een broodmaaltijd en eten ’s avonds warm. Soms wijken we hiervan af bijvoorbeeld met een brunch. Vroeger at men vaker tussen de middag een warme maaltijd en ’s avonds brood. Ouderen zijn dit soms nog zo gewend.

Een goede maaltijdplanning

Hoe weet je wat een goed en gezond menu is? In een goede maaltijdplanning staan gevarieerde maaltijden die zoveel mogelijk voldoen aan de Schijf van Vijf. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de maaltijden zijn afgestemd op de (dieet)wensen van de bewoners.

Variatie

Om ervoor te zorgen dat bewoners voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, is variatie belangrijk. Worteltjes bevatten bijvoorbeeld veel (pro)vitamine A en spinazie veel vitamine K. Door te variëren krijg je alle verschillende voedingsstoffen binnen.

Voedingsstoffen
Voeding bestaat uit de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is van belang dat de bewoners al deze voedingsstoffen binnenkrijgen. Een goede maaltijd bevat daarom altijd koolhydraten, eiwitten en vetten. En natuurlijk is het ook belangrijk dat bewoners genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Een maaltijd beoordelen

Beoordelen of de maaltijden in de maaltijdplanning voldoende voedingsstoffen bevatten en gezond zijn, is eigenlijk een vak apart. De Schijf van Vijf kan je op weg helpen. En kun je wel wat meer hulp gebruiken, schakel dan vooral een diëtist in. Ook de afdeling inkoop of de kok binnen jouw zorginstelling wil je vast ondersteunen.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen