• Humanitas
  • Rotterdam

Humanitas

Deze maand zijn wij te gast bij Humanitas in Rotterdam. Diëtist Margriet Haspels vertelt ons hoe zij omgaan met eten en drinken. Vanwege het coronavirus is de situatie heel anders dan normaal.

Hoe gaat het met je in deze bizarre periode?

Goed hoor! Ik maak me wel zorgen over het coronavirus. Vooral omdat het zo snel kan gaan. Ouderen die zich ’s ochtends nog goed voelen, kunnen ’s avonds al overleden zijn. De meeste mensen met wie ik te maken heb, zijn gelukkig niet ziek. Ik werk zoveel mogelijk vanuit huis en bel met mijn patiënten. Nog meer dan anders bied ik ze een luisterend oor.

Wat zijn de uitdagingen op dit moment?

Voor de mensen die ik spreek, is het vooral geruststellen en zorgen dat ze ondanks alle maatregelen goed blijven eten. En dat zijn soms hele simpele adviezen om de onzekerheid over eten weg te nemen.

Wat maakt Humanitas bijzonder?

Van oudsher bieden wij onderdak aan mensen uit alle lagen van de bevolking. Iedereen wordt bij ons ook echt opgenomen. We kijken naar de persoon en welke aanpak goed past. Dat maakt het werken bij Humanitas heel speciaal.

Bijna al jullie locaties zijn kleinschalig. Wordt er veel zelf gekookt?

Ja dat klopt, bijna al onze locaties zijn kleinschalig. Er is zeker aandacht voor eten en drinken, en op sommige locaties wordt iedere dag gekookt. Als diëtist vind ik dat natuurlijk super, maar ik begrijp ook dat het niet altijd lukt.

Hoe komt dat?

De zorgdruk. Er is simpelweg niet altijd voldoende tijd om te koken. Dan is het ook nog eens lastig om iedere dag een andere maaltijd op tafel te zetten. Soms zijn er wel mooie initiatieven, die moedig ik natuurlijk van harte aan. Eten is toch vaak één van de laatste dingen waarvan mensen in de laatste levensfase nog echt kunnen genieten.

Kun je wat meer vertellen over die mooie initiatieven?

Er zijn gastvrouwen die nu in de zorg werken, maar eerder werkzaam waren in de restaurants. Die restaurants zijn bijna allemaal gesloten, maar deze dames zijn hun liefde voor eten niet kwijt. Ze zien koken nog steeds als een belangrijk onderdeel van de zorg en besteden heel veel aandacht aan eten. Dat enthousiasme geven ze ook door aan de andere zorgmedewerkers.

Wat is jouw rol als diëtist?

We hebben een voedingsbeleid op papier gezet. Als dat door het management wordt goedgekeurd, kunnen we ermee aan de slag. Natuurlijk kijken we wel naar gezonde voeding, maar dat is absoluut niet leidend. Het gaat veel meer om de beleving van eten en zo min mogelijk restrictie. Bovendien heeft iedereen een mening over gezonde voeding. Mensen lezen er van alles over. Bij ons gaat het vooral om de korte termijn. Dan wil je dat mensen zich vooral goed voelen. Gezonde voeding is eigenlijk alleen zinvol als mensen er meteen iets van merken. Vezelrijk eten bijvoorbeeld, zodat zij geen darmklachten hebben.

Werk je veel samen met anderen?

Ja zeker, wij zijn afhankelijk van onze collega’s. Zij signaleren en wij kunnen verder helpen. We hebben als diëtist echt meerwaarde. We geven gastvrouwen bijvoorbeeld voorlichting, zodat zij weten wat de juiste voedingskeuze is.

Hoe pak je dat aan?

Door het vooral praktisch te houden. We gebruiken bijvoorbeeld een heel leuk en handig eiwitspel. Daarmee kun je heel makkelijk zien hoeveel eiwit er in verschillende voedingsmiddelen zit. We bespreken ook praktische nadelen, want dat wat we bedenken moet natuurlijk haalbaar zijn. Zo kunnen we ze op een praktische manier meer leren over voeding.

Merk je dat er nu tijdens de coronacrisis meer aandacht voor voeding is?

Juist nu is het heel belangrijk dat mensen volwaardige voeding binnenkrijgen. Als diëtist vind ik dat vanzelfsprekend, maar dat is echt niet altijd zo. In verband met het coronavirus hebben we specifieke voedingsadviezen opgesteld en verspreid. Aandacht voor eten en drinken is voor alle ouderen in deze tijd superbelangrijk. Nu ouderen weinig mensen zien, wordt er misschien minder op gelet of ze wel eten. Blijf daar dus allemaal goed op letten!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen