• Het Weggeler
  • Almelo

Het Weggeler

Deze maand zijn wij te gast bij TMZ Het Weggeler en spreken wij Inge. Zij won het kookboek Koken met voeding in de zorg voor haar collega Noura. Inge is activiteitenbegeleider en verzorgende IG, Noura is welzijnsmedewerker. Over de reden was Inge heel eerlijk: “Noura vindt koken voor onze bewoners best een beetje spannend. Daarom kan ze het kookboek zo goed gebruiken.” Wij spreken Inge over eten en drinken bij Het Weggeler.

Onze maaltijden bestellen we bij een Huuskes Dat is voor iedereen het makkelijkst. We zorgen dat de bewoners kunnen kiezen wat ze lekker vinden, via een speciale app, de Eten&Zo app en besteden daar aandacht aan. Het zijn goede maaltijden, maar toch mis je de kookactiviteit. Daarom koken we nu één keer in de twee weken samen. De bewoners mogen aangeven wat hun lievelingsgerecht is. Dat schrijven we op en alle briefjes gaan in een grote glazen pot. Iedere keer trekken we een briefje en maken we dat gerecht. De bewoners vinden het geweldig. Vaak zijn het gerechten van vroeger. Het gaat niet alleen om het koken, maar om de totale beleving. We kleden het dan ook helemaal aan. Met foto’s van vroeger of keukenattributen die ze vroeger gebruikten. Laatst had ik een snijbonenmolentje mee. Je ziet dat dat meteen herinneringen oproept. Ook mensen die niet meer kunnen meehelpen, zitten erbij. Geurbeleving is namelijk ook belangrijk. Door bewoners te betrekken bij het bereiden van de maaltijd stimuleer je de eigenwaarde.

Ik heb deze kookactiviteit samen met Noura opgezet. In het begin vond ze het moeilijk om dit op te pakken, want ze is nog wat onzeker over haar kookkunsten. Noura is nog jong en thuis kookt haar moeder. Het idee is dat zij zich zelfverzekerder gaat voelen, zodat zij de kookactiviteit kan doen met hulp van een vrijwilliger en ik er niet meer bij hoef te zijn. Ik vind het geweldig om haar daarin te coachen. En daar krijgen we bij Het Weggeler ook alle ruimte voor.

Het is mooi om te zien hoe er met eten wordt omgegaan. Ontbijten doen de bewoners op het moment dat het ze uitkomt, maar de lunch en de avondmaaltijd eten we altijd gezamenlijk. We organiseren regelmatig iets extra’s. Bijvoorbeeld een barbecue of een high tea op feestdagen. We streven ook naar verbinding met de wijk hier in Almelo door buurtbewoners uit te nodigen bij evenementen. Ik kijk ernaar uit dat dat straks weer kan, als de coronamaatregelen nog verder worden versoepeld. Hoewel ik ook moet toegeven dat de bewoners, hoe gek het ook klinkt, de rust van de afgelopen periode wel hebben gewaardeerd. Het is goed om daar de balans in te vinden. Af en toe activiteiten, zoals samen koken, en verder zorgen dat de bewoners tot rust komen en zich prettig voelen. Dat doet Het Weggeler goed. Ik ben trots op een werkgever die zo met eten en drinken omgaat!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen