• Groenhuysen
  • Roosendaal

Groenhuysen

Deze maand zijn wij vanwege de coronamaatregelen niet te gast bij, maar bellen wij met Jurgen van Baast, coördinator van de facilitaire dienst bij Groenhuysen in Roosendaal. Hij vertelt ons over de grootste veranderingen door de huidige situatie en hoe zij extra aandacht geven aan eten en drinken.

Hoe is de situatie bij jullie op dit moment?
Totaal anders! We begonnen zonder plan in deze nieuwe situatie, want we dachten dat het van korte duur zou zijn. Inmiddels weten we dat dat niet het geval is en maken we plannen voor de langere termijn. Dat kan nu ook, omdat de dreiging van het virus inmiddels iets minder heftig is en we voldoende beschermingsmaterialen hebben.

Wat zijn de grootste veranderingen?
Bewoners mogen geen bezoek meer ontvangen. Ook is het restaurant dicht en zijn er geen centrale activiteiten binnen. Ondanks die maatregelen proberen we het mensen op allerlei manieren naar de zin te maken.

Hoe doen jullie dat dan bijvoorbeeld?
We hebben een heel luxe koffieapparaat met bonen beneden staan. Bewoners krijgen een kop lekkere koffie met allerlei extra’s zoals slagroom en karamel. Bewoners mogen natuurlijk alleen in het gebouw en in de tuin zijn. Dat beperkt de mogelijkheden om te bewegen. Een wandeling buiten de locatie zit er niet in. Om het bewegen wat te stimuleren hebben we diverse oud-Hollandse spellen in de gang. Daarbij doen ze allerlei opdrachten en bewegen ze.

En is er iets van contact mogelijk met dierbaren?
We assisteren de bewoners volop bij het videobellen. Op 28 april is er een babbelbox geplaatst: een soort hotelkamer met een doorzichtige middenwand, waar mensen elkaar toch kunnen ontmoeten. Deze is die dag officieel geopend door een echtpaar dat op die dag 55 jaar getrouwd was. Ze kregen een driegangendiner aangeboden in de nieuwe babbelbox. Zo konden ze toch een beetje bij elkaar zijn.

Wat mooi! Krijgt eten in deze tijd meer aandacht?
Ja, absoluut. Met eten en drinken kun je iemand net dat beetje extra aandacht geven. Door een lekkere cake te bakken, de bewoners verse aardbeien te serveren of door samen asperges klaar te maken.

Hoe doe je dat ondanks alle extra zorg?
Dat lukt omdat iedereen nu meehelpt. Ook mensen van de facilitaire dienst en medewerkers die anders op de daggroep werken.

Waar letten jullie daarbij op?
Het is juist nu erg belangrijk om te kijken of mensen wel eten. Alleen eten is minder gezellig. Ook zijn er mensen die zich echt niet goed voelen en daardoor geen eetlust hebben. Door daar aandacht aan te besteden gaat het eten ook beter. Het is wel goed om het samen in de gaten te blijven houden.

Werken jullie nu op een andere manier samen?
Ja! Als je dan toch iets positiefs moet benoemen aan deze hele situatie, is het wel de verbinding die er is. Zowel onderling als tussen de verschillende disciplines. De facilitaire dienst en de zorg werken nu nog beter samen. Ik ben daar best trots op!

Zie je nog meer positieve dingen in deze situatie?
Jazeker. Er wordt ons zoveel moois aangeboden. Er zijn heel veel initiatieven van verenigingen, scholen en het bedrijfsleven. Je ziet er maar een klein deel van op televisie. Zelfs ik weet niet precies hoeveel ons wordt aangeboden. Maar wat ik wel weet, is dat het iedereen enorm goed doet. Zowel de bewoners als het zorgpersoneel. Iedereen zet zijn beste beentje voor en samen maken we er het beste van!

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen