• Het Antonius Ziekenhuis
  • Sneek

Antonius Ziekenhuis Sneek

Deze maand zijn wij te gast bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek en spreken wij met Annie Wijkstra-Wuring. Zij won voor haar collega, kok Bouke, het kookboek ‘Koken met voeding in de zorg’. Volgens Annie heeft Bouke niet alleen hart voor de zaak, maar ook voor zijn collega’s en bovenal voor de patiënten. Bouke heeft zich bovendien gespecialiseerd in smaak en smaaksturing.

‘In onze grote keuken wordt zowel voor de patiënten gekookt, als voor mensen van buitenaf, vertelt Annie. ‘Onze maaltijdservice is bijna onze “core business” geworden. Mensen krijgen de maaltijden thuisbezorgd en dat is een uitkomst als koken niet meer lukt.

Wat onze keuken zo bijzonder maakt, is de focus op smaak en smaaksturing. Bouke speelt daarbinnen een grote rol. Hij helpt mensen met een smaakvervlakking of een smaakversterking na ziekte, medicatie of ouderdom. Dit doet hij door een smaaktest uit te voeren en de verschillende smaken te prikkelen. Na de test weet je welke smaken verstoord zijn.

Op basis daarvan kun je dan aan de slag. Dat kost wel tijd en creativiteit. Wist je bijvoorbeeld dat je met citroenzuur veel kunt bereiken? Ook het zuur van een augurk kan ervoor zorgen dat een gerecht veel beter smaakt. Bij sommige chemokuren ervaren patiënten een enorme ijzersmaak. Als je rode peper aan een gerecht toevoegt, verdwijnt de ijzersmaak. Ook een goede tip: kardemonzaad kan ervoor zorgen dat misselijkheid minder wordt.

Smaaksturen is hard werken: voor de één werkt dit en voor de ander dat. Soms moet je wel tot 10 keer de hoeveelheid van een smaakmaker toevoegen. Wij houden het wel gezond en kiezen er bewust voor om niet veel zout of suiker toe te voegen. Zo zorgen wij voor gezonde smaaksturing. Wij gaan altijd op zoek naar een oplossing, ook als de eetlust niet meer optimaal is.

Het is mooi om te zien hoe wij ons blijven ontwikkelen en continu op zoek zijn naar de beste voeding voor onze patiënten. Neem bijvoorbeeld onze ‘Liedse hapkes’: eiwitrijke tussendoortjes, zowel hartig als zoet, die wij zelf hebben ontwikkeld. Dit gebeurt ook op kleinere schaal. De kennis van Bouke wordt namelijk doorgegeven aan onze voedingsassistenten. Zij maken dan bijvoorbeeld een eiwitrijke smoothie of soesjes met room en ham. Dankzij Bouke weet iedereen wat de beste en meest smaakvolle keuze is!’

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen