Kikkererwten zijn vooral bekend als hoofdingrediënt van humus. Maar wist je dat je van kikkererwten ook een heerlijke soep kunt maken? En met een eetlepel Campina volle milde kwark wordt deze soep nog eiwitrijker en romiger.
Ingrediënten
- 3 sjalotjes, grof gesneden
- 6 tenen knoflook
- 2 takjes verse rozemarijn, fijn gehakt
- 1 tl paprikapoeder
- 1300 gram kikkererwten
- 400 gram Campina volle milde kwark
- 2 groentebouillonblokjes
- Zwarte peper
- Olijfolie
- 1,5 liter kokend water
- Zout
Bereidingswijze
Bekleed een bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit ondertussen een soeppan met twee eetlepels olijfolie en fruit de sjalotjes, knoflook en rozemarijn in vijf minuten.
Giet 200 gram kikkererwten af en dep deze droog met keukenpapier. Meng de olijfolie, zout en paprikapoeder en rooster de kikkererwten in 15 minuten in de oven.
Giet ondertussen de overige kikkererwten af. Voeg 1,5 liter water, de kikkererwten en de groentebouillonblokjes aan de sjalotjes, knoflook en rozemarijn toe. Breng het geheel aan de kook en laat deze 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Maal het mengsel vervolgens fijn met een blender of staafmixer en voeg, indien nodig, extra kokend water toe. Verwarm de soep verder op laag vuur en breng deze op smaak met zout en zwarte peper.
Verdeel de soep over de kommen en voeg een eetlepel Campina volle milde kwark toe. Haal de geroosterde kikkererwten uit de oven en verdeel ze over de kommen.
Serveertip: Serveer de kikkererwtensoep met pompoenpitjes en een beetje peterselie voor een extra bite.