Een klassieke quiche met ham en prei smaakt altijd. Ham en prei zijn herkenbare smaken die het goed doen in een quiche.
Ingrediënten
- 8 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 600 gram prei
- 5 eieren
- 250 ml Campina crème fraiche
- Zout en peper
- 40 gram Campina roomboter
- 150 gram achterham, in dunne plakken
Bereidingswijze
Plak de plakjes baderdeeg aan elkaar door ze met je vinger nat te maken. Zorg voor iets overlap. Vet de springvorm in en bekleed met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet de vorm in de koelkast om het deeg koud te laten worden.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de prei in ringen. Klop de eieren los met de crème fraîche, zout en peper.
Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de prei 10 tot 15 minuten. Laat daarbij zo veel mogelijk vocht verdampen. Laat de prei even uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het eventuele extra vocht eruit.
Leg de plakken ham op de deegbodem en verdeel de prei erover. Schenk het eimengsel over de prei in de vorm en zet de vorm meteen in het midden van de oven.
Bak de quiche 20 minuten. Draai vervolgens de oventemperatuur omlaag naar 180 °C en bak nog 10 tot 20 minuten tot de eivulling gestold is en het bladerdeeg goudbruin.
Snijd de quiche in punten en serveer.
Keukenspullen
Springvorm van 24 cm doorsnede