Koud weer vraagt om warme gerechten. Deze oer-Hollandse bonensoep is niet alleen heerlijk warm maar ook nog is heel goedkoop te maken.
Ingrediënten
- 3 blikken bruine bonen
- 6 aardappelen
- 6 grote winterwortelen
- 6 preien
- 6 uien
- 6 groentebouillon tabletten
- 200 gram boter
- 500 gram (vegetarische) spekjes
- Campina Griekse Yoghurt (verpakking van 1 kilogram)
Bereidingswijze
Schil en snijd de aardappel en winterwortel in kleine blokjes, de prei in dunne ringen en snipper de ui. Verhit 60 g boter in een grote pan en bak de helft van de wortel, prei, ui en aardappel 5 min. Voeg de bouillonblokjes, bruine bonen en 2,5 liter water toe. Breng aan de kook en laat 8 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de rest van de wortel, prei, ui en aardappel toe en kook nog 6-7 minuten, onder regelmatig roeren, tot de groenten beetgaar zijn. Verhit ondertussen de rest van de boter in een pan en bak de spekjes. Garneer de soep met gebakken spekjes en een schep Campina Griekse yoghurt.
Tip: heb je soep over? Of wil je het van te voren maken? Je kunt de soep invriezen!