In Nederland associëren wij de cranberry vaak met Terschelling, maar eigenlijk komt de cranberry oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Canada. De bitterzoete smaak van cranberry’s maken ze zeer geschikt voor een frisse kwarktaart. De cranberry taart is niet alleen heel erg lekker, het is ook een echte eye-cather. Serveer hem tijdens het kerstmenu en laat de bewoners genieten.
Ingrediënten
- 200 gram bastognekoeken
- 50 gram roomboter
- 5 gelatine blaadjes
- 400 gram Campina milde volle kwark
- 300 ml Campina slagroom
- 100 gram kristalsuiker
- Citroensap van 1/2 citroen
- Voor de topping:
- 300 gram cranberries
- Sinaasappelsap van 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
- 125 gram suiker
- Scheutje water
Bereidingswijze
Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier of vet deze goed in met boter. Verkruimel de bastognekoeken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een keukenmachine. Smelt de boter, roer deze door de bastognekruimels heen, schep het mengsel in de springvorm en druk het met een lepel aan. Zet de bakvorm in de koelkast.
Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water en klop tijdens het weken de slagroom stijf. Neem nu de kwark samen met de suiker en meng dit tot een egaal mengsel in een aparte kom. Knijp de halve citroen uit (denk om de pitjes) in een pannetje en verhit de citroensap tot net tegen de kook aan. Zet het vuur daarna weer lager en knijp de blaadjes gelatine lichtjes uit en roer ze stuk voor stuk door het warme citroensap. Giet het gelatine-citroen-mengsel scheutje voor scheutje bij de kwark. Blijf ondertussen goed roeren. Meng nu de kom met slagroom door het kwark mengsel heen en schep de vulling op de bodem, eerst even uit de koelkast halen natuurlijk. Dek de taart af met plasticfolie en laat 2 uur opstijven.
Voor de topping was je de cranberries, pers je de sinaasappel uit en voeg je deze twee samen in een pannetje met een beetje water. Voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Blijf goed omscheppen en breng het zachtjes aan de kook voor ongeveer 10 minuten en laat het afkoelen.
Haal de kwarktaart uit de koelkast en haal hem voorzichtig met een mesje uit de vorm en decoreer de taart met de cranberry compote. Versier de taart eventueel nog met besjes.