Bijgerecht

Klassieke witlof met kaassaus
  • Bijgerecht
  • 35 minuten
  • 8 personen

Klassieke witlof met kaassaus

Ingrediënten

  • 8 stronkjes witlof
  • 30 gram Campina roomboter, plus extra om in te vetten
  • 35 gram bloem
  • 400 ml melk
  • Zout en peper
  • 75 gram Campina geraspte kaas
  • 8 plakken ham

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof. Breng een pan water aan de kook en kook hierin de witlof in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en verwijder het uiteinde en het hart.

Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. (Dit mengsel heet een roux.) Laat de roux al roerend zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt. Meng nu met een garde beetje bij beetje de melk door de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met zout en peper. Roer de geraspte kaas door de saus.

Vet een ovenschaal in met wat boter. Wikkel een plak ham om een stronkje witlof en leg in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronkjes lof. Verdeel de kaassaus erover. Bak de witlof met ham en kaas ongeveer 15 minuten in de oven, tot de kaas bubbelt en goudbruin is.

Variatie tip: maar het gerecht compleet met gekookte aardappeltjes of krieltjes uit de oven.

Heb jij ook een interessant recept?
Deel het met ons

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen