Ingrediënten
- 8 stronkjes witlof
- 30 gram Campina roomboter, plus extra om in te vetten
- 35 gram bloem
- 400 ml melk
- Zout en peper
- 75 gram Campina geraspte kaas
- 8 plakken ham
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verwijder de buitenste bladeren van de witlof. Breng een pan water aan de kook en kook hierin de witlof in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en verwijder het uiteinde en het hart.
Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. (Dit mengsel heet een roux.) Laat de roux al roerend zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt. Meng nu met een garde beetje bij beetje de melk door de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met zout en peper. Roer de geraspte kaas door de saus.
Vet een ovenschaal in met wat boter. Wikkel een plak ham om een stronkje witlof en leg in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronkjes lof. Verdeel de kaassaus erover. Bak de witlof met ham en kaas ongeveer 15 minuten in de oven, tot de kaas bubbelt en goudbruin is.
Variatie tip: maar het gerecht compleet met gekookte aardappeltjes of krieltjes uit de oven.