Wat is de Green Deal Duurzame Zorg?

Zoals je misschien wel weet is te veel CO2 in de lucht niet goed voor het klimaat. Daarom zijn er steeds meer initiatieven om de uitsloot van CO2 naar beneden te brengen. Ook in de zorgsector. De zorg is in Nederland namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de jaarlijkse uitstoot aan CO2. Om dit te verminderen, en daarmee voor een gezonde leefomgeving te zorgen, hebben verschillende zorgorganisaties samengewerkt aan een plan. Dat plan heet de ‘Green Deal Duurzame Zorg 3.0 Samen Werken aan Duurzame Zorg’.  

Wat staat er in dit plan?  

In dit plan staan richtlijnen en doelstellingen om duurzaam te werken, daarbij horen de volgende thema’s: 

  1. Het bevorderen van de gezondheid van patiënten, cliënten en collega’s op het gebied van voeding, omgeving en leefstijl. 
  2. Het creëren van bewustwording en vergroten van kennis over de impact van de zorg op het klimaat en milieu.  
  3. Klimaatneutraal zijn in 2050. 
  4. Grondstofgebruik en restafval terugdringen.
  5. Milieubelasting van medicatie(gebruik) verminderen. 

Waarom is dit voor mij belangrijk? 

Als zorgmedewerker zul je vast merken dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. Ook jij kunt dus zeker helpen om de doelen van de Green Deal te bereiken. Ben je benieuwd wat jouw zorgorganisatie gaat doen? Vraag het eens na aan jouw leidinggevende of vraag het tijdens een teamoverleg. Natuurlijk kun je zelf ook aan de slag met het thema duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe je de hoeveelheid afval kunt verminderen, of hoe je afval beter kunt scheiden. Een leuke uitdaging om samen met je collega’s op te pakken! 

Tips om duurzamer met voeding om te gaan 

Wil je een eerste duurzamere stap zetten? Probeer dit dan eens:  

  • Kook niet te veel. Dat kan soms lastig zijn als je niet weet hoeveel de bewoners precies eten. Probeer daarom vooraf een goede inschatting te maken.  
  • Kook zoveel mogelijk met seizoensproducten. Seizoenproducten zijn namelijk altijd een duurzamere keuze én ze zijn ook nog eens goedkoper.  
  • Verspil zo min mogelijk voedsel door restjes te gebruiken. Heb je veel groente over? Maak daar bijvoorbeeld soep van. Of maak broodpap van oud brood.  
  • Eet minder vlees en meer plantaardige producten. Vervang vlees bijvoorbeeld eens door peulvruchten. Ook voor op brood zijn er meer dan genoeg vegetarische opties. Van de oude en vertrouwde pindakaas tot humus, notenpasta’s en spreads in allerlei smaakjes.  

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen