Nederland eet gezonder!

Met de Voedselconsumptiepeiling (VCP) brengt het RIVM het voedingspatroon van ongeveer 3500 mensen tussen de 7 en 69 jaar oud in kaart. Vervolgens wordt bekeken in hoeverre het voedingspatroon voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Oftewel: hoe gezond eten we eigenlijk? Conclusie van de laatste peiling (2019-2021): we zijn gezonder gaan eten! Maar er blijft ook veel ruimte voor verbetering. Als zorgmedewerker kun je daar veel in betekenen! 

De resultaten: 

Groente

We zijn meer groente gaan eten. Gemiddeld eten we 163 gram groente per dag. Maar, let op: Het Voedingscentrum beveelt minimaal 250 gram aan. Leuk weetje: We eten vooral veel tomaten, aubergine, komkommer, paprika en avocado’s.

Fruit

We eten gelukkig ook meer fruit. Gemiddeld 129 gram per dag. Appels en bananen zijn het populairst. Toch eet slechts 1 op de 5 mensen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 200 gram fruit per dag.

Vlees

We eten fors minder rood vlees (rund, varken, schaap, paard en wild) en bewerkt vlees (zoals worsten en diepvriessnacks). Vergeleken met de peiling van 2007 – 2010 aten we ruim 20% minder. Dit is goed nieuws voor onze gezondheid en het milieu. Rood en bewerkt vlees verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Ook hebben deze vleessoorten een erg hoge milieu-impact.

Vis

Nederlanders eten gemiddeld 15 gram vis en schaal- en schelpdieren per dag. Aanbevolen wordt om minimaal een portie vette vis per week te eten. Dat halen veel mensen niet.

Zuivel

Het gebruik van zuivel is gelijk gebleven. Dat is in lijn met het advies van de Gezondheidsraad.  

Waarom is dit voor mij belangrijk?  

De voedselconsumptiepeiling geeft ook aan waar ruimte is voor verbetering. Die verbeterpunten zijn ook interessant voor voeding in de zorg. Zo kun je bij de bereiding van de maaltijd en de dagelijkse voeding letten op het volgende:

  • Veel mensen eten te weinig groente en fruit
  • Veel mensen eten nog te veel rood en/of bewerkt vlees
  • Veel mensen halen de richtlijn van 15 gram ongezouten noten en zaden per dag niet
  • Slechts 1 op de 5 mensen drinkt de aanbevolen 3 koppen thee per dag

Misschien zie jij mogelijkheden om aan deze punten te werken, en daarmee de gezondheid van jouw bewoners of patiënten te bevorderen.

In de peiling zijn mensen van boven de 69 jaar niet meegenomen. De laatste peiling voor ouderen werd gedaan in de periode 2010-2012. Hieruit bleek onder andere dat veel ouderen het advies om vitamine D bij te slikken niet opvolgen. Aanbevolen wordt om vanaf 70 jaar 20 microgram bij te slikken. Ouderen hebben vaak speciale voedingseisen waardoor adviezen ook variëren. Maar uiteraard gelden de basisprincipes voor gezonde voeding ook voor hen.

Meer info: Wat eet Nederland? 

 

 

 

 

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen