Vet kun je ruiken!

In deze hagelnieuwe rubriek bespreken wij opvallend nieuws over eten en drinken en wat jij als zorgmedewerker hier in de praktijk mee kunt. Zo blijf je helemaal bij én krijg je direct handige tips.

Deze eerste keer: uit onderzoek van Matjaz Pirc (diëtist en voedingswetenschapper aan Wageningen University & Research) blijkt dat mensen kunnen ruiken of er vet in eten zit. Dat is een nieuw inzicht.

Het onderzoek
66 proefpersonen roken op een speciale manier aan magere, halfvolle en volle melk. De melk zat in een kleine container met daarin een rietje. De proefpersonen ademden via het rietje door de mond in, met hun neus dichtgeknepen, en ademden door de neus uit. Geur komt namelijk niet alleen via de neus bij je reukorgaan (de reukzenuw), maar ook via je mond. Door de neus dicht te houden wordt het zogenaamde retronasale reukvermogen onderzocht.

Wat blijkt?

Het onderzoek toont aan dat proefpersonen het verschil kunnen ruiken tussen magere melk en melk met vet (halfvolle of volle melk). Hoe ze dat precies wisten, konden ze niet goed omschrijven. Sommigen vonden melk met vet romiger ruiken. Anderen beschreven het als ‘dikker’, terwijl dat laatste eigenlijk geen geur is maar een mondgevoel. Volgens de onderzoeker vinden mensen het moeilijk om bepaalde geuren te vertalen in woorden.

Goed om te weten

  • Dat je ook via je mond kunt ruiken.
  • Niet alleen smaak, ook de geur is erg bepalend voor het proeven van eten en drinken (dat weet je als je verkouden bent geweest of corona hebt gehad).
  • Misschien wist je al dat je vet kunt ruiken (denk maar aan het binnenkomen van de snackbar), maar nog niet dat je de hoeveelheid vet ook kunt onderscheiden.
  • Je kunt de bewoners eens vragen of ze liever magere, halfvolle of volle melk drinken. Misschien ervaren zij ook een verschil.

Toekomst
In de toekomst wordt verder onderzoek gedaan naar hoe de hersenen precies reageren op de geur van vet. Dat zijn handige inzichten voor fabrikanten, omdat zij hiermee minder vette producten kunnen maken die even lekker zijn als de volvette variant.

Wil je de laatste nieuwsartikelen in je mail ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen