Te weinig eiwitten voor kwetsbare ouderen

Het is al vaker geroepen, maar ook uit onderzoek blijkt dat veel kwetsbare ouderen te weinig eiwit en calcium binnenkrijgen. Recent is er in Australië een grote studie uitgevoerd, waaruit blijkt dat het geven van extra zuivel aan kwetsbare ouderen in verpleeghuizen positieve effecten heeft.

Ook steeds meer andere onderzoeken geven aan dat ouderen meer eiwitten nodig hebben om hun spiermassa zo lang mogelijk in stand te houden. Waar voor volwassenen 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht wordt aangeraden, wordt voor ouderen ongeveer 1 tot 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aangeraden.

Het onderzoek

Bij het onderzoek kregen twee groepen ouderen in verpleeghuizen een verschillende hoeveelheid calcium en eiwit via voeding aangeboden:

Groep A: kreeg per dag gemiddeld 700 mg calcium en 58 gram eiwit binnen via voeding.
Groep B: kreeg per dag gemiddeld 1142 mg calcium en 69 gram eiwit binnen via voeding.

De groep die dagelijks meer calcium en eiwit door extra melk, kaas en yoghurt binnenkreeg had 33% minder risico op botbreuken en scheuren dan de groep die geen extra calcium en eiwit kreeg. Ook was er 45% minder kans op heupfracturen.

Het verhogen van de eiwit- en calcium inname met het gebruik van melk- en zuivelproducten bij kwetsbare ouderen in verzorgingstehuizen zorgt voor een minder risico op alle facturen en val ongelukken*.

*Calcium en eiwit dragen bij aan het onderhoud van botten (bron van eiwit: 7,5% DRI voor drinks en 15% DRI spoonble)

Hoe zit het in Nederland?

De resultaten van die onderzoek zijn ook relevant in Nederland. Het verminderen van het risico op fracturen en val ongelukken zijn niet onbelangrijk. Pillen en poeders zijn niet nodig om de calcium en eiwitconsumptie te verhogen, maar zorg voor een gevarieerd voedingspatroon met veel calcium en eiwitten.

Wat kun je als zorgmedewerker met dit nieuws?

  • Goed letten op de eiwitinname bij ouderen
  • Zorg voor eiwitrijke voeding bij het ontbijt, de lunch en het avondeten.
  • Serveer eiwitrijke tussendoortjes
  • Zuivel is een belangrijke bron van eiwit – vooral kwark
  • Bespreek met de bewoners wat ze lekker vinden, en kijk naar eiwitrijke varianten die lekker zijn en voorzien in de eiwitbehoefte

 

 

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen