Keurmerk: Planet Proof. Zo begint een betere wereld ook bij jouw organisatie!

Tegenwoordig is er veel aandacht voor duurzaamheid. Om het makkelijker te maken tijdens het halen van boodschappen is het handig op te letten op het nieuwe keurmerk Planet Proof. Je leest hier meer over dit keurmerk en wat het jouw organisatie kan brengen.

Wat is Planet Proof?

Planet Proof is een onafhankelijk keurmerk. Het keurmerk heet voluit On the Way to Planet Proof. Een voedingsmiddel met dit keurmerk is duurzamer geproduceerd. Het keurmerk helpt je deze duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen gemakkelijk te herkennen. Zo weet je zeker dat het product bijdraagt aan een betere wereld.

Het grote voordeel van Planet Proof is dat de producten met dit keurmerk niet alleen beter zijn voor de natuur en het klimaat, maar ook voor dierenwelzijn. De bedrijven die producten maken met dit keurmerk streven ernaar de Aarde minder te belasten en stap voor stap hun sector duurzamer te maken. Het keurmerk staat onder andere op zuivel, eieren, aardappelen en fruit. Wil je de zorginstelling opfleuren? Dan kan je zelfs kiezen voor bloemen en planten met het keurmerk Planet Proof! Het keurmerk wordt namelijk ook gebruikt voor sierteelt. Zo houden bloemen nog meer van mensen!

Waarom is het goed om hier binnen de zorg op te letten?
Door zoveel mogelijk producten met dit keurmerk te kopen zorgt jullie organisatie ervoor dat een grotere groep mensen een bijdrage levert aan een duurzame wereld, namelijk jullie bewoners en alle collega’s. Hoe meer mensen duurzamer eten, hoe beter!

Tips

Er zijn nog meer manieren om duurzaam bezig te zijn.

  • Let op de houdbaarheidsdatum van producten
    Serveer en gebruik producten in de volgorde van de houdbaarheidsdatum.
    Producten met een ‘ten minste houdbaar datum’ (THT) zijn soms nog te gebruiken na deze datum. Controleer dit door te ruiken, kijken en proeven of het nog goed is.
    Mensen met een verminderde weerstand zoals oudere mensen mogen dit niet eten. Producten met een ‘Te gebruiken tot’ (TGT) gebruik je nooit na de datum dat op het product wordt vermeld. Dit zijn producten die snel bacteriën bevatten.
  • Kook maaltijden met restjes en vries te veel gekookt eten in.
  • Koop alleen wat je nodig hebt
    Koop geen grotere verpakkingen, maar kijk naar wat er daadwerkelijk nodig is in de organisatie. Laat je dus niet leiden door aanbiedingen van grotere verpakkingen, tenzij je zeker weet dat het product gebruikt wordt voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
  • Serveer zoveel mogelijk water, thee of koffie
    Voor het produceren van frisdranken en sappen is veel water en energie nodig. Je kunt kraanwater een smaakje geven met fruit, verse munt en citroen. Dat is ook nog eens gezonder en lekkerder.
  • Kook vaker vegetarisch of veganistisch. Zo kun je een paar keer per week vlees vervangen door peulvruchten, tempé, tofoe en eieren.

Binnen een organisatie zijn veranderingen soms lastig. Maar het kan ook leuk zijn en een uitdaging om iets nieuws te proberen, zeker als het beter is voor mens en milieu.  Door op het keurmerk Planet Proof te letten zet je met jouw organisatie de eerste stap. Je kunt de producten makkelijk te herkennen en je weet zeker dat ze duurzaam geproduceerd zijn!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen