Invloed kalium op de effecten van zout

Veel zout eten is niet goed voor de bloeddruk. Dat komt doordat zout voor de helft bestaat uit het mineraal natrium en dat verhoogt de bloeddruk. Maar er is goed nieuws: kalium (ook een mineraal) kan ervoor zorgen dat de nieren meer natrium uitscheiden. Zo gaat de bloeddruk omlaag, blijkt uit nieuw onderzoek. Dit gebeurt vooral bij vrouwen.  

Het onderzoek 

Voor dit onderzoek gebruikten wetenschappers de gegevens van bijna 25.000 volwassen deelnemers uit de EPIC-Norfolk-studie uit het Verenigd Koninkrijk. Daarbij ging het om de data van 11.267 mannen en 13.696 vrouwen met een gemiddelde leeftijd was 59 jaar voor mannen en 58 jaar voor vrouwen. De deelnemers vulden een vragenlijst in over hun leefgewoonten. Daarnaast werd hun bloeddruk en urine gemeten. In de urine werd natrium en kalium gemeten om de dagelijkse inname te schatten. 

Uitkomst 

19 Jaar later zagen de onderzoekers dat 55 procent van de deelnemers in de tussentijd in het ziekenhuis had gelegen vanwege hart- en vaatziekten of hieraan was overleden. Bovendien bleek dat de deelnemers met de hoogste kaliuminname 13 procent minder kans op een hartaanval hadden ten opzichte van de deelnemers met de laagste kaliuminname.   

De kaliumconsumptie bleek vooral bij vrouwen belangrijk te zijn: aten zij meer kaliumrijke producten, dan ging hun bloeddruk omlaag. Maar dat verband werd alleen gevonden bij vrouwen in de groep die het meeste zout at. Bij mannen bleek er geen verband te zijn tussen kalium en bloeddruk. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat kalium bij mannen op een andere manier het hart beschermt. Om hier conclusies over te trekken is meer onderzoek nodig. 

En nu?
Het is goed om bewoners met een hoge bloeddruk aan te raden om minder zout te gebruiken. Maar meer kalium eten helpt ook. Goed nieuws: kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn: aardappelen, brood, vlees, groente én zuivel.  

Slimme kooktip: wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat het kalium hierin verloren. Je kunt je aardappelen en groeten dus beter stomen. En daarbij een sausje op basis van zuivel.  

Bron: Amsterdam UMC, European Heart Journal.   

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen