Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat veel mensen moeite hebben met het begrijpen van de etiketinformatie op voedingsmiddelen. Sommige mensen laten het lezen ervan helemaal achterwege. Dat is jammer, want er staat veel waardevolle informatie over de voedingswaarde op het etiket. Kijk jij weleens naar de ingrediëntenlijst of de voedingswaardetabel?
Het onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders de informatie op voedingsetiketten onduidelijk vindt. Daarnaast geven één op de drie mensen uit het onderzoek ook aan helemaal geen etiketten met voedingswaarden te lezen. Zonde, want uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de Nederlands wel behoefte heeft aan betrouwbare informatie over gezonde voeding. Het etiket kan juist een bron van zulke betrouwbare informatie zijn. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je het moet lezen en waar je op moet letten.
Waarom is dit voor mij belangrijk?
Etiketten staan vol met waardevolle voedingsinformatie voor jou en voor de bewoners. Zo kun je op het etiket nagaan hoeveel gram eiwit ergens inzit en of er allergenen inzitten die sommige bewoners misschien niet mogen hebben. Het is dus een goede informatiebron, maar soms wel lastig te begrijpen. We geven je tips om het etiket beter te kunnen begrijpen.
Tips: zo lees je een etiket
- De ingrediëntenlijst: De ingrediënten staan op volgorde van de hoeveelheid. Wat er het meest inzit wordt dus als eerst genoemd. Ook zie je welke allergenen er in het product zitten. Deze staan vaak dikgedrukt of onderstreept in de lijst.
- De voedingswaardetabel: De hoeveelheid kilocalorieën (energie), vetten, koolhydraten, suikers, vezels, eiwitten en zout in een product kun je terugvinden op de verpakking. Vaak staat het in tabelvorm aangegeven per 100 gram van het product. Soms staat dezelfde informatie ook per portie vermeld. De voedingswaardetabel maakt het makkelijker om producten te vergelijken, bijvoorbeeld op eiwit- of zoutgehalte.
- Kijk naar de portiegrootte: Dit is een indicatie voor wat een redelijke portie is. Je kunt zo ook snel zien hoeveel porties er in een verpakking zitten of hoeveel portjes je ermee kunt maken. Let wel op, de bewoners eten misschien kleinere porties, en de meningen verschillen natuurlijk ook over wat een goede portie is. Het is niet verplicht informatie over portiegroottes te vermelden, het kan dus zijn dat er niks over op de verpakking staat.
- De voedingsclaims: Voedingsclaims zoals ‘eiwitrijk’ of ‘zoutarm’ kunnen handig zijn om te zien of het product goed aansluit bij de behoeftes van de bewoners. Maar vaar er niet blind op, als een product weinig zout bevat zegt dat niks over bijvoorbeeld het suikergehalte.
- Keurmerken: Er staan vaak logo’s op producten die bij een keurmerk horen. Denk aan het fairtrade keurmerk of het beter leven keurmerk. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt kun je zulke keurmerken gebruiken om producten te vergelijken.