Effect van eiwitrijke voeding op spiermassa 

Het is algemeen bekend dat spiergroei, maar ook spierbehoud van belang is voor iedereen, maar dit geldt vooral voor ouderen. Promotiestudent Wesley Hermans heeft onderzoek uitgevoerd naar het effect van eiwitrijke voedingsmiddelen op spiermassa.  

Het onderzoek 

Onze spiervezels worden constant afgebroken en aangemaakt. De eiwitten uit onze voeding leveren aminozuren als bouwsteen voor onze spieren. Het is dan ook duidelijk dat de eiwitinname van ouderen bijdraagt aan het spierbehoud. Maar tot nu toe werden de onderzoeken vooral gedaan met geconcentreerde eiwitten, zoals in eiwit shakes. Nu is het zo dat eigenlijk vooral sporters die shakes nemen en dat de normale bevolking en dus ouderen die eiwitten vooral uit voeding moeten halen. Andere voedingsstoffen zijn daarbij weer van invloed op de opname van eiwitten. 

Recent heeft deze onderzoeker gekeken naar de vertering van zuivelproducten zoals kwark en kaas en dan speciaal gericht op eiwitten. De onderzoeker heeft een groep jonge mannen 30 gram extra kaas per dag gegeven en een groep jongeren en ouderen 30 gram extra kwark per dag. 

Uitkomst  

Het onderzoek liet zien dat als je 30 gram eiwit inneemt in de vorm van kaas of kwark dit leidt tot een significante toename in opbouw van spierweefsel bij alle drie de groepen. Die toename werd gezien in rust en na inspanning. Dit betekent dat de zuivelproducten kwark en kaas bijdragen aan het spierbehoud en aan het herstel en de spieropbouw na inspanning.
In de toekomst wil Wesley gaan kijken welke invloed een hele maaltijd heeft op de opname van voedingsstoffen en of dat ook een effect heeft op de eiwitopname en dus spieropbouw.  

Waarom is dit voor mij belangrijk? 

Voor ouderen is het extra belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Het Voedingscentrum adviseert ouderen om dagelijks 3 tot 4 porties melk en melkproducten en 2 plakken kaas op te nemen in hun dagmenu. Een bakje kwark, als bron van eiwit, met wat fruit na een wandeling is bijvoorbeeld ook een goed idee en goed voor het spierbehoud. 

Benieuwd naar de video? Bekijk deze hier! 

 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen