Wendy Botermans werkt sinds drie jaar als kok bij woonzorgorganisatie Dagelijks Leven in Het Markiezaathuis in Bergen op Zoom. Daar zorgt zij ervoor dat het de 21 bewoners met dementie aan niets ontbreekt.
Collega’s over Wendy
Wendy tovert met een beperkt budget de smakelijkste maaltijden op tafel. Elke dag zorgt ze voor gezonde en gevarieerde maaltijden. Ze weet goed wat de bewoners lekker vinden en kookt vaak hun lievelingsgerechten. Ook van de bijvoedingen maakt Wendy iets speciaals, zoals gevulde eitjes of wraps. Ze werkt met liefde en plezier en is een sociale en lieve meid. Top in alles!
Wendy aan het woord:
Waar streef je naar in je werk?
Ik streef ernaar dat geen van de bewoners afvalt, dat ze op gewicht blijven of snel weer aankomen. Daarvoor is het belangrijk dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen en het eten lekker vinden. Dat geldt zowel voor de maaltijden als voor de bijvoedingen. De bijvoedingen zijn vaak met extra eiwit en vetrijk. Ik maak bijvoorbeeld cake of wraps voor ze. Het weekmenu maak ik van tevoren. Kijken wat we die dag gaan koken, of met bewoner of alleen. Sowieso alles in over leg met de 21 bewoners. Vragen wat zij graag lusten, vaak iets nieuws in menu. Kijken hoe zij erop reageren.
Wat vind je belangrijk op het gebied van eten en drinken in de zorg?
Veel van de bewoners eten te weinig, vaak hebben ze minder eetlust. Daarom vind ik het belangrijk dat wat ze eten echt voedingswaarde bevat. In plaats van een bonbonnetje geef ik ze liever Griekse yoghurt, vla met extra calcium of een stukje fruit. Verwennen kan ook met een gezond alternatief. Natuurlijk verwennen we ze ook met andere dingen. Op maandag is het bijvoorbeeld bakdag. Dan bakken we samen met de bewoners appelflappen of een taart
Hoe maak jij je liefde voor eten en drinken zichtbaar?
Ik ben nooit klaar met werken. Ook als ik thuis met eten bezig ben, denk ik nog: ‘Hé, zouden de bewoners dat ook lekker vinden?’. Het is bij mij niet zozeer liefde voor het vak, maar vooral liefde voor de bewoners. Ik vraag de bewoners wat ze lekker vinden en wat ze vroeger graag aten. Eén bewoonster bijvoorbeeld at vroeger graag mokkagebak, dus dat heb ik gemaakt. Verder hebben de bewoners echt een voorkeur voor aardappels met jus. Ik ben het weleens een beetje beu om vijf dagen per week aardappels te schillen, maar de oudhollandse pot vinden ze gewoon het lekkerst. Dus dan maak ik dat natuurlijk voor ze.
Hoe reageren de bewoners op jouw eten en drinken?
De bewoners zijn altijd vol lof: ‘Je hebt je best weer gedaan’ of ‘Het was lekker’. Ze zijn allemaal tevreden en je doet ze echt een plezier met het eten en drinken. En geen van de bewoners valt af, dus dat gaat heel goed.
Wil je verder nog iets delen?
Ik word nu op een voetstuk gezet door mijn collega’s, maar zij dragen eigenlijk het huis. De meiden van de zorg hebben een zwaardere taak, vind ik. Soms wordt dat vergeten, zo van: de zorg doet het allemaal wel. Maar petje af, helemaal in coronatijd! Ik doe alleen maar het leuke, ik verwen de bewoners alleen maar.
Is Wendy voor jou de Voeding in de Zorg medewerker van het jaar? Stem dan direct op haar!