Zorgmedewerker aan het Woord: Hanny Zwart
  • Hanny Zwart
  • Cordaan, locatie de Riekerhof
  • Amsterdam

Zorgmedewerker aan het Woord: Hanny Zwart

Waar werk je?
Ik werk in woonzorgcentrum De Riekerhof in Amsterdam, onderdeel van Cordaan. Dit was oorspronkelijk een verzorgingshuis, maar nu wonen hier vooral psychogeriatrische cliënten of mensen met een hoge ZZP. Cliënten hebben hier allemaal een groot zelfstandig tweekamerappartement. Dit is een open instelling waar iedereen wel zijn gang kan gaan.

 

Wat zijn je werkzaamheden?
Ik ben persoonlijk begeleider. Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor twee etages. Dat zijn in totaal 25 cliënten waar ik alle zorg van coördineer. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor cliënten, familie en andere disciplines. We hebben hier een huiskamerproject voor de cliënten die echt dementerend zijn en meer structuur nodig hebben. Daar doen we aparte activiteiten mee en zij krijgen meer begeleiding. Voor mensen buiten het huiskamerproject wordt er bovendien veel geregeld. Er zijn muziekactiviteiten, geheugentrainingen of middagen waarbij schilderijen worden gemaakt. De meeste mensen in het huis hebben een vast groepje met wie ze omgaan en zij zoeken elkaar gedurende dag meestal op.

 

Waarom heb je voor dit werk gekozen?
Ik wilde eigenlijk altijd al in de verpleging werken. Op mijn 17e ben ik een opleiding in het ziekenhuis gaan volgen. Ik heb vervolgens in verschillende ziekenhuizen en klinieken gewerkt. In 1986 was mijn eerste kennismaking met een verpleeghuis. Ik werk inmiddels alweer 6 jaar binnen De Riekerhof.

De ene dag kan iemand bijvoorbeeld wat chagrijnig zijn, maar de andere dag krijg je weer een knuffel. Daar doe je het voor.

Wat is het mooiste aan jouw vak?
Dat elke dag verschillend is omdat de cliënt elke dag anders is. De ene dag kan iemand bijvoorbeeld wat chagrijnig zijn, maar de andere dag krijg je weer een knuffel. Daar doe je het voor. Het mooiste is het persoonlijke contact tijdens het eten of wassen. Je leert bovendien heel veel van oudere mensen. Ik vind het mooi om te zien hoe positief mensen in het leven kunnen staan als ze bijvoorbeeld 95 jaar oud zijn. Mensen kunnen op die leeftijd nog volop in het leven staan en bijvoorbeeld veel vreugde halen uit het bezoek van een kind. Je ziet mensen ook altijd helemaal opfleuren wanneer familie met een baby of een hond binnenkomt. Ze genieten van de kleine dingen op die leeftijd en dat is mooi.

 

Welke rol speelt eten en drinken voor bewoners?
Ik denk dat 75% wel om eten en drinken draait op een dag. Het is heel belangrijk en mensen kijken er echt naar uit wanneer ze om half 5 in de middag naar het restaurant kunnen gaan om te eten. We krijgen de maaltijden uit de centrale keuken. Eten is ook echt een sociale aangelegenheid, het is goed voor de sociale controle en contacten. Mensen weten goed wat ze willen. Sommigen willen altijd naast elkaar zitten, want dan zitten ze naast een bekende of een buurvrouw waar ze graag mee praten. Elke dag kunnen mensen kiezen uit 2 menu’s. Ieder seizoen is dat rouleert de menucyclus. 2 tot 3 keer in de week hebben we een buitenlandse maaltijd, zoals rijst, macaroni of een Indische curry.

 

Wat doen jullie om eetmomenten leuk te maken?
Je moet altijd proberen om het leuk te maken voor cliënten. Op de appartementen is dat lastig, omdat cliënten hun eigen boodschapjes verzorgen. Op het huiskamerproject proberen we, zeker in het weekend, altijd een lekker eitje te bakken of pannenkoeken te maken. Tussendoor maken we ook wel eens een appeltaart. Dat vindt iedereen heerlijk!

De cliënt staat centraal.

Wat zijn de uitdagingen waar je tijdens je werk mee te maken krijgt?
Je ziet collega’s die hier al 30 jaar werken. Zij zijn een bepaalde werkwijze gewend, maar omdat tijden nu anders zijn merk ik dat ik ze moet blijven motiveren in hun werkzaamheden. Het is belangrijk voor ogen te houden dat mensen hier wonen en dat je in het huis van de cliënt bent. Je moet het leuk maken voor ze. De cliënt staat centraal. Ik doe dit werk ook al 40 jaar, maar ik zou echt niet anders willen. Het zit in me!

 

Heeft dit werk jezelf veranderd?
Ja, het heeft me veel bewuster gemaakt van het leven en de maatschappij om me heen. Niet alles is meer zo vanzelfsprekend. Ik vond het vroeger altijd heel normaal dat mijn moeder 1 keer in de week bij mij kwam schoonmaken, omdat ik 5 dagen in de week werkte. Nu is het andersom en zorg ik voor mijn moeder. Ik ben veel bewuster gaan leven.

 

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben er trots op dat ik mezelf kan motiveren om te blijven leren. Ik ben nu bezig met een tweejarige verpleegkundige opleiding, waarvan ik er nu een halfjaar op heb zitten. Ik kan me hierna specialiseren in wondverpleegkundige, dat lijkt me heel erg leuk!