Zorgmedewerker aan het woord: Astrid Spier 3
  • Astrid Spier
  • productspecialist Eten & Drinken
  • Evean Noord-Holland

Zorgmedewerker aan het woord: Astrid Spier

Waar werk je?

‘Bij Evean, een zorgorganisatie in Noord-Holland. Ik ben productspecialist Eten & Drinken voor intramurale locaties in de regio’s Amsterdam, Zaanstreek en Waterland. Dit doe ik nu twee jaar, daarvoor was ik hoofd facilitaire dienst en van origine ben ik instellingskok – dat komt me nu heel goed van pas. In totaal heb ik zes verschillende functies gehad, maar ik heb me nog geen dag verveeld.’

Wat houdt je werk zoal in?

‘Evean is overgegaan op integraal management. Bij ons betekent dit dat er veel specialistische facilitaire kennis weg is. Dus als er vanuit de zorg kennis nodig is over bijvoorbeeld eten en drinken, dan bellen zij mij. Ik ben dit jaar onder andere bezig met de implementatie van een digitaal registratiesysteem voor de voedselveiligheid. Registreren kan allemaal via de iPad, je hoeft veel minder formulieren in te vullen en niet meer te archiveren. Begin volgend jaar zullen er trainingen sociale hygiëne gegeven worden aan medewerkers en vrijwilligers voor het verantwoord schenken van alcoholische dranken.’

Wat voor ontwikkelingen zie je op voedingsgebied?

‘Een paar jaar geleden is besloten om alle warme maaltijden uit te besteden, maar op steeds meer locaties willen medewerkers nu toch weer zelf koken. Twee jaar geleden heb ik een nieuw voedingsbeleid op papier gezet, zodat locaties kunnen kiezen: helemaal zelf bereiden, helemaal kant-en-klaar of een combinatie van beide. Dat heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor de inrichting en de apparatuur in de centrale keukens en voor de afdelingskeukens op de locaties voor kleinschalig wonen.

Is dat een goede ontwikkeling?

‘Ja, ik ben heel blij dat dat zelf koken weer in opkomst is, dat er meer focus is op het welbevinden van de bewoners. Heel lang is eten en drinken een sluitpost op de begroting geweest. Als er bezuinigd moest worden, dan kon er nog wel iets van het voedingsbudget af. Terwijl ik me afvraag: wat is er nou belangrijker dan gezond en lekker eten en drinken? Een lekkere maaltijd, de geuren en de smaken, bewoners die zelf kunnen meehelpen in de keuken. Daarvoor is bij ons tegenwoordig weer meer ruimte en dat vind ik een heel goede zaak. We willen laten zien dat mensen ertoe doen en dat ze zich thuis kunnen voelen bij Evean. We doen met “Thuis bij Evean” mee aan het programma Waardigheid en Trots van VWS. Evean wil dat bewoners, binnen de mogelijkheden en beperkingen die ze hebben, het leven dat ze thuis hadden zoveel mogelijk kunnen voortzetten na de verhuizing naar het verpleeghuis.

Wat is het leukste aan je werk?

‘Het leukste vind ik de gesprekken: met bewoners, met koks, met de mensen van de restauratieve dienst, met leveranciers. Samen dingen bedenken zodat het zelf koken goed verloopt.’

Want er is niet altijd even veel tijd?

‘Nee, en dat kan best problematisch zijn. Stel bijvoorbeeld dat je een (zorg)invalkracht op Kleinschalig wonen bent en je hoort ’s morgens dat je ’s middags ergens moet werken. En dan moet je ook nog zelf iets koken wat iemand anders heeft bedacht. Dat kan lastig zijn. Of je bent een verzorgende van 23 jaar met een andere culturele achtergrond en er staat hachée op het menu. Nog nooit gemaakt of gegeten, hoe doe je dat? Steeds meer leveranciers hebben nu een receptenboek op de webshop. Je vult in voor hoeveel bewoners je moet koken en alle ingrediënten liggen meteen in je digitale winkelwagentje. Er staat een werkbeschrijving bij en vaak ook nog een video hoe je het moet bereiden. Ideaal. Met dit soort dingen maken we het voor onze collega’s in de zorg net even makkelijker.

Eten en drinken zijn een onmisbaar onderdeel van de zorg en absoluut geen bijzaak. Ik ben ervan overtuigd dat bewoners zich dankzij een smakelijke, gezellige en gezonde maaltijd beter voelen en dat de hulpvraag daardoor kan afnemen.’