Zorgmedewerker aan het woord - Annie Dijkstra-Wuring
  • Annie Dijkstra-Wuring
  • voedingsassistent in Sneek
  • Antonius Ziekenhuis

Zorgmedewerker aan het woord – Annie Dijkstra

Waar werk je?

‘In het Antonius Ziekenhuis in Sneek, onderdeel van de Antonius Zorggroep. Ik ben voedingsassistent en projectmedewerker voedingspaspoort.’

Waarom heb je voor dit werk gekozen?

‘Ik heb hier ooit stage gelopen en toen wist ik het: Dit is mijn baan! Het zijn de patiënten die ervoor zorgen dat ik al 32 jaar doe wat ik graag wil doen. Zij zijn mijn inspiratie. En je kunt het natuurlijk niet alleen; we hebben ook een heel goed en fijn team.’

Voedingspaspoort, kun je dat uitleggen?

‘We onderzoeken hoe je ondervoeding bij kwetsbare ouderen kunt voorkomen, als ze tijdelijk in  het ziekenhuis zijn en dan weer naar huis gaan. De huisarts, de specialist, de diëtist in het ziekenhuis en in de thuiszorg: iedereen heeft zijn rol. Wij willen dat bij elkaar brengen. Dat gaat in 2019 uitmonden in het voedingspaspoort. Elke betrokkene zet hierin wat belangrijk is, zodat óók qua voeding goede zorg geborgd is en je in één oogopslag overzicht hebt.’

En de rest van de week ben je voedingsassistent?

‘Ja, in hart en nieren, daar kan ik al mijn creativiteit in kwijt. Tegenwoordig werk ik op de dagverpleging oncologie. Je ziet vaak dat mensen na een chemokuur problemen hebben met hun eten: het smaakt naar karton, ze hebben geen trek. Met onze smaaktest gaat we na in welk opzicht de smaak is verstoord. Dat kan aan de smaak zelf liggen, maar ook aan de reuk en aan de textuur van het eten. Na de smaaktest stem je de maaltijd op de uitkomsten af. Dat gebeurt in onze keuken, bijvoorbeeld door het toevoegen van specerijen of een andere bereiding. Je kunt na een smaaktest goed aan patiënten uitleggen wat er aan hun smaak is veranderd en hoe ze daar zelf thuis mee om kunnen gaan. En we passen het ook toe in onze ‘lytse hapkes’.

Sorry, hoe noem je dat?

‘Lytse hapkes, dat is Fries voor onze kleine hapjes tussendoor. Hapjes met een hoge voedingswaarde, speciaal voor kwetsbare ouderen. Ook daarin hebben we samen met de koksopleiding van het ROC verschillende voedingslijnen ontwikkeld, zodat het eten de mensen smaakt.’

Wat zijn de uitdagingen waar je tijdens je werk mee te maken krijgt, is het ook weleens moeilijk?

‘Ik ben positief ingesteld. Er zijn altijd uitdagingen genoeg, ik zorg altijd dat ik ruimte voor mezelf houd, waar de buitenwereld geen vat op heeft. Iemand vroeg me ooit: wat zou je zelf willen als je oud en kwetsbaar bent? Toen bedacht ik dat ik ook dan lekker eten heel belangrijk zou vinden. Misschien is dat mijn drive. Is dat egoïstisch?’

Nou nee, de mensen op de dagverpleging profiteren daar nu al van, toch?

‘Ja, dat is natuurlijk waar. Daar werk ik elke dag aan.’

Is dat ook waar je in je werk blij van wordt en trots op bent?

‘Absoluut. Het contact met de mensen op de dagverpleging, de gesprekjes, daar krijg ik energie van. Dat geeft me elke dag veel voldoening.’