Over heet en verkoelend eten

Bij voeding denken wij al snel aan hoeveel eiwitten en calorieën hierin zit. De Chinese voedingsleer daarentegen richt zich vooral op welk gevoel eten je kan geven. En dat is eigenlijk hartstikke interessant. Je ervaart zelf vast weleens dat je het warm krijgt van bepaald eten, misschien zelfs gaat zweten, het juist koud krijgt of dat je mond gaat tintelen. Kun je daar iets tegen doen? Zit dat nou tussen de oren of is het echt een lichamelijke reactie? Wij zochten de hardnekkigste fabels en feiten over de beleving van voeding voor je uit.

  1. Hete peper eten betekent zweten! Daarom is het goed om water te drinken – Fabel

Als je een peper bakt, krijg je een pittig gerecht. Het stofje capsaïcine zorgt ervoor dat peper zo heet is. Kun je niet goed tegen pittig eten, dan ren je het liefst naar de kraan om water te drinken. Helaas heeft dat weinig zin. De peper gaat namelijk in de olie zitten, waarin je deze bakt. En water en olie mengen niet met elkaar. Door water te drinken zorg je alleen maar voor meer verspreiding van het brandende gevoel. Capsaïcine veroorzaakt een reactie met de pijnreceptoren in de mond en keel. Daardoor gaat er een signaal naar je hersenen: je krijgt het warm en gaat zweten. Melk blijkt het beste te helpen als de vlammen je uitslaan. Melk bindt namelijk aan de olie en voert de capsaïcine als het ware af.

  1. Zure zuivel is extra goed tegen de dorst – Feit

Zure zuivelproducten zijn een verfrissende keuze in de zomer. Dat vindt je lichaam zelf ook. Als je lichaamstemperatuur ontregeld raakt, bijvoorbeeld door de zon, geeft je lichaam een signaal af. Nog een mooi feitje: karnemelk bevat melkzuurbacteriën en andere probiotische bacteriën zoals lactobacillus en bifidobacterium. Deze melkzuurbacteriën hebben een gunstig effect op de darmbacteriën en daarmee op de vertering van onze voeding.

  1. Het prikkelende gevoel in je mond door ananas zit tussen je oren – Fabel

Ananas is een heerlijk zoete fruitsoort, die je in de zomer op verschillende manieren kunt gebruiken. Op de BBQ, in een alcoholvrije cocktail of door de yoghurt. Niet iedereen is even dol op het eten van ananas, omdat het een prikkelend gevoel in de mond kan veroorzaken. Dit komt door het stofje bromelaïne. Bromelaïne helpt bij de afbraak van eiwitten en zit in de hele ananas, maar vooral in de harde kern. Heb je een tintelend gevoel in je mond? Dan is de bromelaïne op je tong en in je wangen de eiwitten aan het afbreken.

  1. Je smaak verandert naarmate je ouder wordt – Feit

Jongeren en ouderen hebben een heel ander smaakpatroon. Dit bleek onder andere uit onderzoek waarbij beide groepen twee koeken proefden: een gemberkoek en een koek zonder gembersmaak. Wat bleek? In tegenstelling tot de jongeren koos het merendeel van de ouderen voor de gemberkoek. Dit komt waarschijnlijk doordat je gember nog lang proeft! Je krijgt er namelijk vaak een brandend gevoel van in je keel, op een goede manier dan. Veel ouderen hebben een verminderde smaak en daarom geven zij de voorkeur aan gember. Daarnaast kan gember een onprettige smaak in de mond wegnemen.

Meer weten? Lees dan ook: Tips voor meer smaakbelevering!

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen