Over eten tijdens de feestdagen

We weten allemaal dat de feestdagen er niet zijn om op de lijn te letten. Toch schrikken we vaak als we in januari weer op de weegschaal staan. Maar hoe (on)gezond zijn de feestdagen nou echt? We hebben een paar feiten en fabels op een rijtje gezet over het eten tijdens de feestdagen.

Taaitaai bevat minder calorieën dan kruidnoten – feit 

Wist je dat taaitaai minder calorieën bevat dan kruidnoten? 100 gram taaitaai bevat 352 calorieën en 100 gram kruidnoten bevat 442 calorieën. Kies je voor chocolade kruidnoten? Erg lekker, maar deze bevatten 488 calorieën per 100 gram. De ouderwetse pepernoten bevatten dan weer minder calorieën dan taaitaai, namelijk 311 calorieën per 100 gram. Wat is jullie favoriete sinterklaas snoepgoed? 

Zonder vlees kun je niet gourmetten – fabel 

In Nederland houden we van gourmetten! Vooral met Sinterklaas en Kerst komen de gourmetsets weer op tafel. Veel mensen denken aan vlees als ze aan gourmetten denken, maar vegetarisch gourmetten kan net zo lekker zijn! Inmiddels zijn er genoeg lekkere vleesvervangers te vinden in de supermarkt. Ook kun je kiezen voor groente spiesjes, brood of pannenkoekjes. 

Appelflappen bevatten meer calorieën dan oliebollen – feit 

Denk je dat je gezond bezig bent met je appelflap omdat er appel in zit? Dan kun je maar beter snel verder lezen. Een gemiddelde appelflap bevat 360 calorieën. Terwijl een oliebol gevuld met krenten en rozijnen 259 calorieën bevat. Let jij bij jezelf of de bewoners echt op de calorieën? Dan is een appelflap misschien niet de beste optie. Maar bedenk ook dat het de feestdagen zijn en dat een appelflap of een oliebol op z’n tijd geen kwaad kan! Lekker van genieten! 

Rode wijn is gezonder dan witte wijn – fabel 

Denk jij ook dat rode wijn gezonder is dan witte wijn? Dit is niet waar! Er wordt vaak gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dit is nooit wetenschappelijk voldoende en goed aangetoond. 

Na de feestdagen wordt er ontzettend veel eten weggegooid. In huishoudens, maar ook in de horeca, supermarkten en zorginstellingen. Zonde natuurlijk! Wat doen jullie met het overgebleven voedsel? Veel van de restjes zou je kunnen bewaren voor derde kerstdag. Heb je te veel over? Check dan of je het kan doneren bij je lokale voedselbank of andere goede doelen.  

Lees hier meer fabels en feiten over het bewaren van eten. 

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen