Over dierlijke en plantaardige eiwitten

Vis, vlees, zuivel en eieren bevatten dierlijke eiwitten en granen, noten en peulvruchten plantaardige eiwitten. De Gezondheidsraad adviseert om steeds meer plantaardige eiwitten te eten en minder dierlijke. Dit is de zogeheten eiwittransitie. Over plantaardige en dierlijke eiwitten doen veel verhalen de ronde. Wij zetten de hardnekkigste fabels en feiten voor je op een rij.

• Vegetariërs en veganisten hebben meer eiwitten nodig – feit

Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren volwassenen om 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te nemen. Vegetariërs en veganisten hebben meer eiwitten nodig, namelijk 20 tot 30% procent meer. Dit komt doordat plantaardige eiwitten niet alle essentiële aminozuren bevatten, waardoor de eiwitkwaliteit lager is dan bij dierlijke eiwitten.

• Plantaardige eiwitten zitten alleen in groene producten – fabel

Groene voedingsmiddelen, zoals spinazie en broccoli, bevatten inderdaad plantaardige eiwitten. Maar dit zijn niet de enige producten die plantaardige eiwitten bevatten. Dit geldt namelijk ook voor graanproducten, zoals havermout, volkorenbrood, noten, zaden, peulvruchten en sojabonen.

• De combinatie bruine bonen en zilvervliesrijst levert heel veel plantaardige eiwitten – feit

Peulvruchten, waaronder bruine bonen, bevatten van zichzelf onvoldoende essentiële aminozuren. Dat zijn de bouwsteentjes van eiwitten. Graan is rijk aan het aminozuur methionine en arm aan lysine. Peulvruchten bevatten juist veel lysine en minder methionine. Combineer je peulvruchten met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, dan krijg je door de combinatie wel alle verschillende bouwstenen (aminozuren) binnen.

• Iedereen kan vegetarisch eten, ook ouderen – feit

Als je ouder wordt zijn eiwitten extra belangrijk omdat ze de spiermassa in stand te houden en sterke botten behouden. Eiwitten komen van nature voor in dierlijke producten. Je zou kunnen denken dat ouderen daarom niet zonder vlees kunnen. Dat is niet waar, want ze kunnen ook kiezen voor zuivel en eieren of peulvruchten en noten als eiwitbron. Ook zijn er de laatste jaren  veel verschillende vleesvervangers op de markt gekomen.

Meer weten? Lees dan ook: Fabels en feiten over geen vlees eten

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen