Feiten en fabels over eieren

Zeg je Pasen, dan zeg je eieren. Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar hoe gezond zijn eieren eigenlijk? En hoe moet je ze bewaren? 7 feiten en fabels over eieren op een rij.  

Eieren kun je het beste in de koelkast bewaren – feit 

Dit is misschien verwarrend omdat eieren in de supermarkt niet in de koeling staan. Maar thuis kun je dit het beste wel doen. De koelere temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën zich minder snel vermenigvuldigen. De eieren blijven daardoor langer houdbaar.  

Tip: als je niet zeker weet of een ei nog goed leg je deze in water. Als het ei zinkt is die nog goed. Als het ei drijft kun je deze maar beter weggooien! 

Je mag 2 tot 3 eieren eieren per week eten – feit 

Eieren passen in een gezond voedingspatroon. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vlees, vis, peulvruchten en eieren. Het eten van 2 tot 3 eieren per week pas in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week nemen. (Bron: www.voedingscentrum.nl).

Een ei is een goede bron van eiwitten – feit  

Per ei krijg je zo’n 6.2 gram eiwit binnen. Het gaat daarbij om ‘hoogwaardig eiwit’. Een eiwit is opgebouwd uit kleinere bouwstenen die we aminozuren noemen. Er zijn verschillende aminozuren waarvan we een mix moeten binnenkrijgen om gezond te blijven. Alle belangrijke aminozuren zitten in een ei. Handig, maar eet er vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet niet te veel van.  

Een ei per dag valt in een gezond voedingspatroon – fabel 

Jammer, maar dat is iets te veel van het goede. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezond voedingspatroon. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten. Dit komt omdat zij doorgaans minder ongezonde verzadigde vetten uit andere voedingsmiddelen binnenkrijgen.  

Een rauw ei kan gevaarlijk zijn – feit  

Klopt. Ongeveer 3 op 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Dat klinkt misschien als weinig, maar als je een besmet ei eet kan je daar behoorlijk ziek van worden. Zeker bij ouderen kan dit gevaarlijk zijn. Door een ei te koken maak je de salmonella onschadelijk. Serveer daarom bij voorkeur een hardgekookt ei. De kooktijd is dan 8-10 minuten.  

Wist je dat je tiramisu kunt maken zonder rauw ei? Bekijk de video en maak deze heerlijke tiramisu voor de bewoners.  

Scharreleieren zijn het meest diervriendelijk – fabel  

Een scharrelei is van alle eieren in de supermarkt juist het minst diervriendelijk. Alleen bij kooi-eieren hebben kippen minder ruimte dan bij scharreleieren, maar kooi-eieren worden niet verkocht in Nederlandse supermarkten. Vind je diervriendelijkheid belangrijk? Ga dan bij voorkeur voor eieren met het 3 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.  

Een ei is heel calorierijk – fabel  

Met de calorieën valt het best mee. Afhankelijk van de grote bevat een ei zo’n 65 à 75 calorieën. Dat is ongeveer evenveel als een appel. Als je een ei in olie of boter bakt komen er natuurlijk wel wat calorieën bij.  

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen