Ontvang gratis de Schijf van Vijf 1

Fabels en feiten over voeding in de zorg

Voor de bewoners of patiënten is goede voeding extra belangrijk. Wist je dat een gezonde keuze ook heel lekker kan zijn? Tijd om wat meer te weten te komen over goede voeding in de zorg! Wij delen 6 fabels en feiten over gezond eten.

  1. Fabel: Eten levert alleen maar energie

De belangrijkste functie is wel het leveren van energie, dit hebben wij namelijk nodig om te kunnen functioneren. Voeding is ook belangrijk bij het voorkomen en genezen van bepaalde ziektes en ondersteunt in het herstel na bijvoorbeeld een operatie. Lekker en gezond eten geeft ook een fijn gevoel vooral wanneer je er tijd en liefde in hebt gestoken. De beloning en het sociale aspect van samen koken en eten zijn dus net zo belangrijk. Eten in gezelschap is ook een stuk leuker!

  1. Feit: Enzymen maken voedingsstoffen kleiner

In ons eten zitten koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn te groot om direct opgenomen te worden in het bloed. Je hebt daarom hulpstoffen nodig. Dat zijn enzymen. Enzymen nodig om deze voedingsstoffen kleiner te maken, waardoor opname wel mogelijk is. Enzymen helpen dus bij de vertering van voedsel. Zo maakt je lichaam optimaal gebruik van de voedingsstoffen in je eten.

  1. Fabel: De Schijf van Vijf is voor iedereen de norm

Iedereen kent wel de Schijf van Vijf: de verschillende soorten voedingsmiddelen waar je elke dag iets van zou moeten eten. De Schijf van Vijf is bedacht om jou precies die producten te laten eten die gezond zijn. Zo verklein je de kans op ziekte. De Schijf van vijf is een goede basis, maar soms kun je er best van afwijken. Waneer bewoners moeite hebben met eten bijvoorbeeld, of wanneer iemand moet herstellen na een operatie of ziekte. Overleg altijd met een diëtist wat dan de beste keuze is.

  1. Feit: Je hebt maagzuur nodig om vitamine B12 op te nemen

Maagzuur klinkt vervelend, maar je kunt niet zonder. Maagzuur is niet alleen belangrijk voor de vertering van voedsel en het doodmaken van schadelijke bacteriën op ons eten, het is ook van belang voor de opname van vitamine B12. Daarom hebben patiënten met maagzuurremmers meer kans op een vitamine B12 tekort. Het is daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan voedingsmiddelen met vitamine B12, zoals zuivel, vlees, vis en eieren.

  1. Fabel: Ongewenst gewichtsverlies is niet erg

Ongewenst afvallen kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van een bewoner of patiënt. Het kan leiden tot langzamer herstel na een operatie of zorgen voor ernstige complicaties. Daarnaast is er meer kans op doorligplekken, ook wel decubitus genoemd. Ook neemt de spiermassa vaak af. Bij ziekte doet je lichaam in feite aan topsport om te herstellen en de extra energie die het nodig heeft wordt voornamelijk uit spierweefsels gehaald.

  1. Feit: Niet iedereen mag of moet veel drinken

Er zijn mensen die plaspillen voorgeschreven krijgen omdat het lichaam veel vocht vast houdt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen met hart- en/of nierfalen. Zij krijgen niet alleen een vochtbeperking maar ook een zoutarm dieet omdat te veel zout in de voeding ervoor zorgt dat het lichaam meer vocht vasthoudt.

Meer leren over voeding? Volg onze e-learnings!

Wil je nog meer leren over voeding in de zorg? Neem een kijkje bij onze e-learnings. Sinds begin dit jaar hebben wij een e-learning ontwikkeld, welke speciaal gericht is op voedingsmedewerkers in de zorg. Inmiddels hebben honderden voedingsmedewerkers de e-learning met succes afgerond!

Meer weten? Kijk op https://elearning.voedingindezorg.nl/

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen