Fabels en feiten over vet

Lange tijd werd vet gezien als ongezond. Tegenwoordig denken we daar heel anders over. Vet is zelfs goed voor je! Maar daarvoor is het wel belangrijk om te weten hoe het precies zit met vet. Wij zetten een paar fabels en feiten over vet op een rijtje.

Vet heb je nodig – Feit

Het eten van onverzadigd vet draagt bij aan de inname van essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam niet zelf aanmaakt, maar wel nodig heeft. Er zijn verschillende soorten onverzadigde vetzuren: linolzuur (omega 6-vetzuur) en alfa-linoleenzuur (omega 3-vetzuur). Beide dragen bij tot de instandhouding van het normale cholesterolgehalte in het bloed. Om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen kun je vette vissoorten, zoals makreel, zalm en haring eten, maar ook noten, pinda’s en zachte oliën.

Van olijfolie word je niet dik – Fabel

Vet levert behoorlijk veel energie. Een scheutje olijfolie (van 30 ml) bevat maar liefst 270 kcal). Voor welk soort vet je ook kiest, dus ook olijfolie, je krijgt veel energie binnen. Voor bewoners die op de lijn moeten letten, is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Is dit niet het geval? Dan maakt de hoeveelheid olijfolie minder uit.

Roomboter is altijd een slechte keuze – Fabel en Feit

Roomboter is een product waaraan weinig is gesleuteld. Ben je benieuwd hoe roomboter wordt gemaakt? Hier staat het goed uitgelegd. Het soort vet in roomboter is verzadigd vet en daar kun je maar beter niet te veel van nemen.

0% vet is altijd een goede keuze – Fabel en Feit

Wanneer iemand op de lijn wil letten, kan een 0% vet variant van een product een goed idee zijn. Het is wel belangrijk om te kijken of er niet meer van een andere (ongezonde) voedingsstof in het product zit. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat zo’n product minder vet maar méér suiker bevat. Uiteindelijk zit er dan net zo veel of misschien wel meer energie in de 0% vet variant.

Vet is heel bepalend voor de smaak – Feit

Vet is een belangrijke smaakmaker. Australische wetenschappers hebben ontdekt dat mensen goed in staat zijn om vet te proeven en als zodanig te benoemen.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen