Fabels en feiten over smaak en reuk

Bij oudere mensen is de kans groot dat hun eetlust afneemt. Dat kan flinke gevolgen hebben: soms neemt de eetlust van een bewoner zo sterk af dat hij/zij erg vermagert. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de rol van het smaak- en reukvermogen in verband met ongewenst gewichtsverlies. Zijn een goede smaak en reuk alleen van belang bij eten en drinken of hebben deze nog meer functies? Wij laten ons licht schijnen op een aantal fabels en feiten.

Smaakverlies hangt samen met reukverlies – Feit

Zonder reuk geen smaak. Zonder reuk is eten namelijk smaakloos en flauw. Bovendien verlies je het vermogen om te genieten van eten en drinken. Dit kan verregaande gevolgen hebben en mensen kunnen er zelfs geïsoleerd door raken. Waarom zou je nog voor jezelf koken of naar een restaurant gaan als je er niet van genieten?

Een verminderde doorbloeding is een oorzaak van een verminderde reuk – Feit

Reukepitheel is het weefsel dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van reuk. Bij ouderen kan de doorbloeding minder worden en dus ook de doorbloeding van het reukepitheel. Dit zorgt ervoor dat hun reukcellen minder goed functioneren. Waarschijnlijk komt dit doordat er dan minder zuurstof bij het reukweefsel komt. Om dit met zekerheid te kunnen zeggen, moet echter nog meer onderzoek worden gedaan. Weinig beweging heeft in elk geval nadelige effecten op de doorbloeding van het weefsel. Een goede reden dus om de bewoners lekker in beweging te houden: het helpt hun reuk en daarmee hun smaak goed te houden.

Reuk en smaak hebben alleen een functie bij eten en drinken – Fabel

Dankzij reuk en smaak kunnen wij genieten van ons eten en drinken. Maar onze reuk en smaak hebben een nog belangrijkere functie, namelijk een signaleringsfunctie. Je reuk en smaak waarschuwen je bijvoorbeeld voor bedorven eten, brand, gaslucht en gevaarlijke chemische stoffen.

Reuk- en smaakverlies zijn symptomen van het coronavirus – Feit

Mensen met het coronavirus kunnen al besmettelijk zijn, voordat zij klachten krijgen als hoesten en koorts. Volgens wetenschappers blijken velen van hen al in een vroeg stadium last te hebben van het verlies van reuk en smaak. Er waren bijvoorbeeld koks die geen knoflook meer konden proeven en sommige mensen konden enorme stank niet meer ruiken. Volgens Britse artsen is het verlies van reuk en smaak dan ook een symptoom van besmetting met het coronavirus.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen