Fabels en feiten over powerfood

Kun je sterk worden van eten? Dieren geven we toch ook krachtvoer. Bestaat er voor mensen ook zoiets als powerfood? Zijn er voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat de spieren kunnen groeien, onze botten in stand worden gehouden en die onze fysieke prestaties ondersteunen? Misschien kun je het niet zo zwart wit zeggen, maar er zijn zeker voedingsstoffen die hieraan bijdragen. Tijd om de fabels en feiten over powerfood uit te zoeken.

Van eiwitten krijg je spierballen – Fabel 

Ken je ‘m nog, Popeye die zei dat je van spinazie spierballen krijgt? Tegenwoordig denken mensen sterk te worden door voldoende eiwitten te eten. Helaas krijg je zowel van spinazie als alleen van eiwitten geen spierballen. Voldoende eiwitten zijn wel belangrijk, omdat zij bijdragen aan de groei en instandhouding van de spieren. Eiwitten in combinatie met voldoende beweging en krachtsport helpt om de spiermassa op te bouwen.

Calcium is nodig voor de instandhouding van onze botten – Feit 

Zuivel is van nature bron van calcium. Het draagt bij aan de instandhouding van zowel onze botten als onze tanden. Vitamine D draagt bij tot de normale opname van calcium. Let wel op, er zijn ook stoffen die ervoor kunnen zorgen dat calcium minder goed wordt opgenomen zoals oxaalzuur uit spinazie en fytinezuur uit granen. Bij een gevarieerd voedingspatroon kun je al deze producten gewoon blijven eten en hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken om een tekort aan calcium. 

Het eten van powerfood draagt bij tot de instandhouding van de hersenfunctie – Feit 

In vis, en trouwens ook in schaal- en schelpdieren, zit het omega-3 vetzuur DHA: een meervoudig onverzadigd vetzuur. Even een tongbreker: DHA staat voor docosahexaeenzuur. Dit draagt bij aan de instandhouding van de normale hersenfunctie. Als je dus regelmatig vis eet, profiteert je brein daar ook van. 

Alle voedingsmiddelen dragen bij aan een goede energiehuishouding – Fabel 

Niet alle voedingsmiddelen of producten geven je energie. Het is van belang om voedingsmiddelen te gebruiken met een goede voedingswaarde. Zo zijn er veel verschillende mineralen die bijdragen tot een normaal energieleverend metabolisme ook wel onze energiehuishouding genoemd. Voorbeelden van deze mineralen zijn magnesium, dit zit onder andere in groente en fruit, calcium, wat je van nature terugvindt in zuivel, fosfor, wat de bewoners kunnen halen uit vis, vlees en peulvruchten en jodium, dit zit in bakkerszout dat in ons brood verwerkt wordt.  

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen