Over zuivel en zuivelproducten hoor je van alles. Je zou veel zuivel moeten nemen. Of juist weinig. En moet je magere zuivelproducten nemen. Of liever volle? Hoe zit het nou precies? Wij zetten de feiten en fabels over melk voor jou op een rijtje
Zuivel levert van nature calcium en eiwit – Feit
Zuivelproducten bevatten van nature calcium en eiwitten. Gelukkig maar, want deze twee voedingsstoffen dragen bij aan verschillende processen in je lichaam. Calcium is namelijk belangrijk voor het onderhoud van botten en gebit. Eiwitten helpen bij de instandhouding van spierweefsel. In de onderstaande tabel zie je per zuivelproduct hoeveel calcium en eiwitten deze bevatten. Je hebt dagelijks 3 porties zuivel nodig om, samen met de rest van wat je eet, voldoende eiwit en calcium binnen te krijgen. Ouderen hebben volgens de Schijf van Vijf zelfs 4 porties zuivel per dag nodig.
Product | Portie | Eiwitten per 100 gram |
Eiwitten per portie | Calcium per 100 gram |
DRI Calcium per 100 gram |
Melk, Halfvol | 150 ml | 3 gram | 5 gram | 123 mg | 15% |
Kwark, Halfvol | 150 ml | 12 gram | 17 gram | 125 mg | 16% |
Yoghurt, Halfvol | 150 ml | 4 gram | 6 gram | 139 mg | 17% |
Kaas, 48+ | 20 gram | 24,1 gram | 5 gram | 1046 mg | 131% |
Bron: Nevo-tabel
Een koemelkeiwitallergie of een lactose-intolerantie is hetzelfde – Fabel
Als je lactose-intolerantie hebt, kun je melksuiker (lactose) niet goed verteren. De oorzaak? Je mist een enzym (lactase) dat nodig is voor het afbreken van het melksuiker. Koemelkallergie is iets totaal anders. Bij deze allergie reageert je lichaam op het eiwit uit koemelk. In dat geval is er dus echt sprake van een allergische reactie. Bij lactose-intolerantie kun je nog wel een beetje lactose verdragen. Heb je een koemelkeiwitallergie, kun je geen zuivelproducten verdragen en geeft een klein spoortje al klachten.
Magere zuivelproducten zijn altijd de beste optie – Fabel
Mager hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Magere producten bevatten vaak minder of geen vet. Moet een bewoner op zijn of haar gewicht letten? Dan is magere of halfvolle zuivel een betere keuze. Als dit niet het geval is, kan volle vette zuivel ook prima. Smaak speelt natuurlijk net zo goed mee. Vraag een bewoner naar zijn of haar voorkeur: de een drinkt liever volle, de ander liever halfvolle melk.
Bron: https://nevo-online.rivm.nl/ProductenDetailsGetabt.aspx?zoekstring=&tabid=1
Zuivelvervangers bevatten net zoveel eiwitten als gewone zuivelproducten – Fabel
In halfvolle melk zit 3.4 gram eiwit per 100 gram. Een plantaardige variant (zoals een drank op basis van soja, haver of amandel) die ook die hoeveelheid bevat, is een goed alternatief. Doorgaans geldt dit alleen voor sojadrink.
Ook goed om te weten: Eiwitten zijn opgebouwd uit bouwstenen, zogenaamde ‘aminozuren’. Dierlijke producten bevatten alle aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Plantaardige producten bevatten niet alle nodige aminozuren. Met een plantaardige voeding kun je wel alle eiwitten binnenkrijgen, als je maar goed combineert. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten met peulvruchten.