Soms wordt het advies gegeven om licht verteerbaar te eten. Wat is dat precies? De term licht verteerbaar voedsel wordt steeds minder gebruikt omdat er discussie over is. Bepaalde voedingsmiddelen liggen wél zwaarder op de maag dan andere. Nieuwgierig hoe en wat? Check deze fabels en feiten over ‘het (licht) verteren van eten’.
- Een banaan is licht verteerbaar – fabel
De term ‘licht verteerbaar eten’ hoor je tegenwoordig niet zo vaak meer. Hoe het eten verteerd wordt is per persoon zo verschillend dat het lastig is om aan te geven wat wel of niet licht verteerbaar is. Een banaan kan voor de ene persoon voelen als heel licht verteerbaar en voor de ander niet. Nog een fabeltje: een banaan werkt namelijk niet ‘stoppend’ wanneer je last hebt van diarree.
- Rustig eten en kauwen is goed voor de spijsvertering – feit
De spijsvertering begint al in je mond! Als jij je havermout of boterham zonder kauwen doorslikt mis je al een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. In je speeksel zit namelijk een stofje dat al begint met het afbreken van zetmeel (amylase). Let er daarom goed op dat de bewoners goed en rustig kauwen.
- Licht verteerbaar eten hoeft je lichaam niet te verteren – fabel
Alles wat je eet moet worden verteerd. Je lichaam breekt voedsel af tot kleinere stukjes en neemt zo de voedingsstoffen op. Dit geldt voor alle voedingsstoffen, dus ook voor licht verteerbaar eten. Wel kunnen sommige voedingsmiddelen wat zwaarder op de maag liggen dan andere. Denk daarbij aan scherpe kruiden, koolsoorten, en producten met veel koolzuur. Ook vezelrijke producten, zoals volkorenbrood, bonen, noten en rozijnen voelen vaak zwaar. Dat geldt ook voor gefrituurde producten en ijskoude of juist hele hete drankjes.
- Bonen kunnen leiden tot winderigheid – feit
Bonen bevatten veel vezels en eiwitten, maar wist je dat bonen ook oligosachariden bevatten? Eh, wat? Oligosachariden is een type suiker dat moeilijk te verteren is. Doordat dit type suiker lastiger te verteren is kan er winderigheid ontstaan.
Tip: Probeer je de winderigheid na het eten van de bonen tegen te gaan? Laat de bonen dan van tevoren weken in water. Pluspuntje: tijdens het weken gaan er geen voedingstoffen verloren.
- Vet blijft lang in de maag- feit
Vet wordt pas verteerd in de dunne darm. In de mond, slokdarm en maag wordt er niets ‘gedaan’ door het lichaam met het vet. Wel is het zo dat een vetrijke maaltijd langer in de maag blijft, waardoor langer een vol gevoel hebt.