Over houdbaarheid van eten en drinken

Hoe en waar kun je verschillende voedingsmiddelen het beste bewaren? En moet je extra voorzichtig met de houdbaarheid van een product omgaan bij de bewoners? Over het goed bewaren van eten doen uiteenlopende beweringen de ronde. Wij zochten een aantal hardnekkige fabels en feiten voor je uit.

  1. Als kaas beschimmeld is, dan moet je het weggooien – Fabel

Zeker, voor de meeste producten geldt dat je ze direct moet weggooien als ze beschimmeld zijn. Een pot jam of appelmoes met daarin een schimmelplekje? Nee dank u, direct weggooien! Maar er is een uitzondering en dat is harde kaas. De schimmel op kaas groeit namelijk alleen aan de buitenkant. Snijd de schimmel goed en ruim weg en je kunt het resterende stuk kaas gewoon nog eten.

  1. Melk kun je beter niet in de koelkastdeur bewaren – Fabel

Eerlijk is eerlijk, de meningen hierover zijn verdeeld. Volgens het Britse tijdschrift Good Housekeeping is het niet goed om melk in de koelkastdeur te bewaren. De temperatuur zou daar te hoog zijn. De koelkastdeur is inderdaad de minst koude plek, toch kun je hier prima een geopend pak melk bewaren. Belangrijker is de temperatuur van de koelkast. En de optimale temperatuur is 4 graden Celsius (bron).

  1. Groente moet je altijd in de koelkast bewaren – Fabel

Niet alle groente hoeft in de koelkast te worden bewaard. Sterker nog: voor sommige groenten is het zelfs beter als je ze erbuiten bewaart. Tomaten bijvoorbeeld drogen uit in de koelkast. Maar hoe kun je precies weten welke groente je wel of juist niet in de koelkast moet leggen? Daar heeft het Voedingscentrum de handige online bewaarwijzer voor.

  1. Wees extra voorzichtig met de houdbaarheid van producten bij de bewoners – Feit

Op levensmiddelenverpakkingen staat een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) of een THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot). Voor kwetsbare groepen, waaronder ouderen, is het extra belangrijk om te weten wat deze data betekenen. De TGT-datum staat op heel bederfelijke producten en geeft de laatste dag aan waarop een product veilig kan worden gegeten of gedronken. De THT-datum staat op producten die niet zo snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit verminderen, maar is het nog wel veilig om het product te eten. Alleen in sommige producten met een THT-datum kunnen wel degelijk ziekmakende stoffen groeien. Voor de bewoners betekent dit een groter risico om ziek te worden. Is een product over de THT-datum en vertrouw je het niet meer? Neem geen risico en geef het niet aan de bewoners.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen