Fabels en feiten over het bewaren van eten

Bij elke zorginstelling in Nederland wordt eten geleverd. Dag in dag uit gaan chauffeurs met volle vrachtwagens de weg op om voedingsmiddelen naar distributiecentra en vervolgens naar zorginstellingen te brengen. Logistiek is het allemaal goed geregeld: het eten wordt op de juiste manier bewaard, gekoeld en vervoerd. Maar wat gebeurt er nadat de voedingsmiddelen bij jouw zorginstelling zijn geleverd? Wat zet je waar neer? Welke producten bewaar je in de koelkast en welke in de vriezer? En hoe werk je met versproducten zoals zuivel? Genoeg vragen dus. En wij leveren de antwoorden.

  1. Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit

Door nieuwe technieken is zuivel gekoeld langer houdbaar dan vroeger. Kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen.  

  1. Eieren kun je het beste bewaren buiten de koelkast – Fabel

Eieren blijven juist bij een lage temperatuur langer vers! Een lage temperatuur remt namelijk de groei van bacteriën, waardoor ziektemakers zoals salmonella minder kans krijgen. De beste temperatuur om een ei in te bewaren is 4°C. In de koelkast dus. Door eieren in het eierdoosje te bewaren, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed. In de supermarkt worden eieren niet gekoeld en dat heeft een reden. Zouden eieren wel in de koeling staan, dan treedt er door het temperatuurverschil condensvorming op als ze de supermarkt verlaten. Door condensvorming te voorkomen blijven eieren langer goed.

  1. HACCP is een voedselveiligheidsysteem en verplicht om te gebruiken in de zorginstelling – Feit

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Door je hieraan te houden voorkom je dat de voedselveiligheid in gevaar komt. In de zorg ben je wettelijk verplicht om te werken volgens de hygiënecode als je eten bereidt, bewaart, vervoert of verstrekt. Er zijn twee Hygiënecodes: 1 voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en 1 voor de voedingsverzorging in woonvormen. (link naar: https://www.hygienecodeonline.nl/HACCP-in-de-Zorg.)

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen