De ene dag eten bewoners veel minder dan de andere dag. Dat betekent dat er soms eten overblijft. Weggooien is zonde, maar hoe bewaar je het veilig? En hoe zit dat bij verse en houdbare producten? We zetten een aantal fabels en feiten over het bewaren van eten op een rij.
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit
Door nieuwe technieken is zuivel gekoeld langer houdbaar dan vroeger. Kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen.
Restjes eten moet je zo snel mogelijk in de koelkast zetten – Fabel en Feit
Je eten koel bewaren zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet (zo snel) groeien. Daardoor kun je eten langer bewaren. Zorg wel dat eten goed is afgekoeld, voordat je het in de koelkast zet. Als je veel warm eten in de koelkast zet, wordt de temperatuur in de koelkast namelijk te hoog.
Tip: Snel afkoelen kan door een pan of schaal in een laagje koud water te zetten. Zo kan het toch snel de koelkast in!
Eieren moet je in de koelkast bewaren – Feit
Eieren kunnen niet goed tegen vocht en temperatuurschommelingen. De schaal wordt daardoor poreuzer en dat zorgt ervoor dat bacteriën sneller kunnen doordringen in het ei. In de supermarkt staan de eieren ongekoeld om temperatuurschommelingen zoveel mogelijk te vermijden tijdens het transport naar huis. Eenmaal thuis kun je de eieren het best in de koelkast bewaren. De lage temperatuur remt de groei van bacteriën.
Na de THT-datum moet je eten weggooien – Fabel
THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Fabrikanten garanderen tot deze datum de kwaliteit van hun product. Na deze datum kun je het product nog wel veilig eten, maar kan de kleur of geur bijvoorbeeld anders zijn. Is het product niet goed meer, dan kun je dit zien of ruiken. Staat er een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) op, en is deze verlopen dan moet je het product wel weggooien.
HACCP is een voedselveiligheidsysteem en verplicht om te gebruiken in de zorginstelling – Feit
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Door je hieraan te houden voorkom je dat de voedselveiligheid in gevaar komt. In de zorg ben je wettelijk verplicht om te werken volgens de hygiënecode als je eten bereidt, bewaart, vervoert of verstrekt. Er zijn twee Hygiënecodes: 1 voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en 1 voor de voedingsverzorging in woonvormen. (link naar: https://www.hygienecodeonline.nl/HACCP-in-de-Zorg.)
Groenten moet altijd in de koelkast bewaard worden – Fabel
Niet alle groenten hoef je in de koelkast bewaren. Tomaat, paprika en komkommer bederven juist sneller als je ze in de koelkast legt. Maar voor sla en spruitjes is de koelkast wel de beste plek. Op de website van het Voedingscentrum vind je welke groenten je het beste in de koelkast kunt bewaren en welke buiten de koelkast.
‘Koel bewaren’ betekent in de koelkast bewaren – Fabel
Als op een verpakking ‘koel bewaren’ staat, bewaar het dan tussen de 15-20˚C. Staat er gekoeld bewaren, zet het dan in de koelkast.
De temperatuur in de koelkast verschilt – Feit
Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Bewaar daarom vlees en vis altijd onderin om bederf te voorkomen. In de groentelade is het juist weer wat warmer. Dit voorkomt dat groenten beschadigen door de kou.