6 fabels en feiten over eten bewaren

Fabels en feiten over het bewaren van eten (deel 1)

De ene dag eten bewoners veel minder dan de andere dag. Dat betekent dat er soms eten overblijft. Weggooien is zonde, maar hoe bewaar je het veilig? En hoe zit dat bij verse en houdbare producten? We zetten een aantal fabels en feiten over het bewaren van eten op een rij.

Restjes eten moet je zo snel mogelijk in de koelkast zetten – Fabel en Feit

Je eten koel bewaren zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet (zo snel) groeien. Daardoor kun  je eten langer bewaren. Zorg wel dat eten goed is afgekoeld, voordat je het in de koelkast zet. Als je veel warm eten in de koelkast zet, wordt de temperatuur in de koelkast namelijk te hoog.

Tip: Snel afkoelen kan door een pan of schaal in een laagje koud water te zetten. Zo kan het toch snel de koelkast in!

Eieren moet je in de koelkast bewaren – Feit

Eieren kunnen niet goed tegen vocht en temperatuurschommelingen. De schaal wordt daardoor poreuzer en dat zorgt ervoor dat bacteriën sneller kunnen doordringen in het ei. In de supermarkt staan de eieren ongekoeld om temperatuurschommelingen zoveel mogelijk te vermijden tijdens het transport naar huis. Eenmaal thuis kun je de eieren het best in de koelkast bewaren. De lage temperatuur remt de groei van bacteriën.

Na de THT-datum moet je eten weggooien – Fabel

THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Fabrikanten garanderen tot deze datum de kwaliteit van hun product. Na deze datum kun je het product nog wel veilig eten, maar kan de kleur of geur bijvoorbeeld anders zijn. Is het product niet goed meer, dan kun je dit zien of ruiken. Staat er een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) op, en is deze verlopen dan moet je het product wel weggooien.

Groenten moet altijd in de koelkast bewaard worden – Fabel

Niet alle groenten hoef je in de koelkast bewaren. Tomaat, paprika en komkommer bederven juist sneller als je ze in de koelkast legt. Maar voor sla en spruitjes is de koelkast wel de beste plek. Op de website van het Voedingscentrum vind je welke groenten je het beste in de koelkast kunt bewaren en welke buiten de koelkast.

‘Koel bewaren’ betekent in de koelkast bewaren – Fabel

Als op een verpakking ‘koel bewaren’ staat, bewaar het dan tussen de 15-20˚C. Staat er gekoeld bewaren, zet het dan in de koelkast.

De temperatuur in de koelkast verschilt – Feit

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Bewaar daarom vlees en vis altijd onderin om bederf te voorkomen. In de groentelade is het juist weer wat warmer.  Dit voorkomt dat groenten beschadigen door de kou.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen