De maaltijd is voor de bewoners misschien wel het belangrijkste moment van de dag. Daarom moet de bereiding zorgvuldig gebeuren. Bij het bereiden en bewaren van producten en gerechten is het goed om op een paar dingen te letten. Zo kun je zelfs geld besparen! Een vers bereide maaltijd is natuurlijk het lekkerst, maar dat betekent niet dat je niks uit de vriezer mag gebruiken. We hebben wat feiten en fabels over het bereiden en bewaren van eten op een rijtje gezet.
Diepvriesgroenten bevatten minder voedingstoffen dan verse groenten – fabel
Wanneer je veel voor bewoners kookt is het handig om diepvriesgroenten in huis te hebben. Je kunt ze lang bewaren en ze zijn makkelijk te bereiden. Diepvriesgroenten zijn gelukkig net zo gezond als verse groenten. Deze groenten worden gelijk ingevroren nadat ze geoogst zijn, zodat er geen vitamines en mineralen verloren gaan. Je kunt dus gewoon gebruik maken van diepvriesgroenten!
Sla bewaren met een laagje keukenpapier houdt de sla langer vers – feit
Het liefst hou je je verse groenten zo lang mogelijk goed in de koelkast. Hier zijn verschillende trucjes voor. Sla kun je bijvoorbeeld het beste als een volle krop bewaren. Steek een stuk keukenpapier tussen de krop om de sla nog langer vers te houden. Keukenpapier neemt namelijk het overtollige vocht op. Deze truc kun je ook bij andere groentes gebruiken😉.
Houd producten zo kort mogelijk uit de koeling – feit
Producten die snel kunnen bederven moet je na aflevering zo snel mogelijk in de koelkast zetten en zo kort mogelijk buiten de koeling bewaren. Schenk de melk in een glas in plaats van het hele pak op tafel te zetten. De bewaartijd van melk, na opening van het pak, is ongeveer 3 tot 5 dagen. Kwark en yoghurt kun je ongeveer 5 tot 7 dagen geopend bewaren in de koelkast. Zo voorkom dat je onnodig producten weggooit. Houd ook altijd de THT op de verpakking in de gaten.
Door het goed bewaren van eten bespaar je geld – feit
Door eten op de juiste manier te bewaren kun je geld besparen en zorg je voor minder voedselverspilling. Berg de boodschappen goed en snel op, op de juiste plek en je hebt er langer plezier van. Kijk ook regelmatig wat je nog over hebt om bijvoorbeeld een kliekjes avond te organiseren. Zo hoef je niks weg te gooien.
Verse maaltijden kun je direct na het bereiden in de koelkast zetten – fabel
Laat maaltijden eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Door de maaltijden op kamertemperatuur in de koelkast te zetten, stijgt de temperatuur in de koelkast minder en bederven andere producten niet. Bovendien hoeft de koelkast minder hard te draaien. Zorg dat je de maaltijd voor het serveren weer goed verhit zodat eventuele schadelijke bacteriën gedood worden.
Vlees kun je eindeloos bewaren in de vriezer – fabel
Veel mensen denken dat je vlees eindeloos kunt bewaren in de vriezer. Dit is niet het geval. Maar hoe lang kun je vlees dan in de vriezer bewaren? Dat hangt af van de kwaliteit van het vlees, de omstandigheden en het soort vlees. Om het iets makkelijker te maken hebben wij de algemene richtlijnen voor je opgezocht. Wij houden hier een temperatuur van -18 graden aan.
- Kip en kalkoen: 3 maanden
- Varkensvlees: 3 maanden
- Gehakt en lamsvlees :3 maanden
- Rundvlees: 9 maanden
Lees ook: https://www.voedingindezorg.nl/fabels-en-feiten/fabels-en-feiten-over-het-bewaren-van-eten/