Het is niet alleen belangrijk om gezond te eten, maar ook om op de goede manier te eten. Klopt het bijvoorbeeld dat je minimaal 20 keer je eten moet kauwen? En is het oké om voor de televisie te eten? Wij checkten de hardnekkigste fabels en feiten over eten met aandacht en met smaak. Ontdek snel hoe je optimaal van je eten kunt genieten.
1. Het is goed om 20 keer te kauwen, voordat je eten doorslikt – Feit
Volgens verschillende voedingswetenschappers is het belangrijk om goed op je eten te kauwen. Minimaal 20 keer het liefst! Door je eten eerst goed fijn te malen worden de voedingsstoffen beter opgenomen. In je mond zitten namelijk enzymen die het eten al in kleine stukjes knippen en dit helpt bij de opname van de voedingsstoffen. Kauwen en tellen maar dus!
2. Staand eten is beter voor de spijsvertering – Fabel
Staand of lopend eten is juist niet prettig voor de spijsvertering. In rust gaat het veel beter! Neem daarom na de maaltijd 5 tot 10 minuten de tijd om het eten te laten zakken en de spijsvertering op gang te laten komen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de stand van je schouders belangrijk is bij een goede spijsvertering. Je maag zou dan namelijk meer ruimte hebben om het eten en drinken goed te mengen met de spijsverteringsenzymen. Kortom: lekker natafelen en rechtop zitten!
3. Voor de televisie eten is goed voor de verzadiging – Fabel
Verleidelijk hè, om na een dag hard werken op de bank te ploffen en voor de televisie te eten?! Helaas is dat volgens voedingswetenschappers niet de beste manier om je warme maaltijd te nuttigen. Kies liever een plekje uit waar je rustig en vooral zonder afleiding kunt eten. Als je wordt afgeleid, heb je namelijk niet door dat je aan het eten bent. Het ‘ik zit vol’-signaaltje van de maag en darmen bereikt daardoor niet de hersenen. Met als resultaat dat je meer eet, dan je daadwerkelijk nodig hebt. Laat die afstandsbediening dus nog maar even liggen.
4. Je kunt de smaakpapillen ‘kietelen’ – Feit
Smaak is eigenlijk een heel bijzonder iets. Het is de sensatie die eten en drinken in je mond kunnen opwekken. Onze smaak danken we aan onze smaakpapillen. Dit zijn groepjes cellen op de tong en achterin de mondholte. Met deze smaakpapillen kunnen we 5 basissmaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Je kunt de smaakpapillen ‘kietelen door de aanwezigheid van speeksel. Speeksel zorgt dat smaakstoffen oplossen en op de smaakpapil terecht komen. De smaakpapil is verbonden met zenuwuiteinden die de smaakprikkels naar de hersenen overbrengen. Daar worden ze herkend en zo herken je de smaak.
5. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe meer aandacht je eten krijgt – Feit
Wil je écht met aandacht eten, dan is het belangrijk om zoveel mogelijk je zintuigen te gebruiken. Hoe meer, hoe beter! Geef je ogen goed de kost en maak je bord mooi op. Ruik maar eens goed aan je eten en trakteer je neus op de heerlijke geuren van de verschillende ingrediënten. En wil je je smaakpapillen extra stimuleren? Drink dan vooral wat water. Daarvan gaan je smaakpapillen goed open!
Benieuwd naar meer fabels & feiten? Klik dan hier.