In de Chinese voedingsleer wordt gember gezien als verwarmend. Samen een kopje gemberthee drinken kan volgens deze leer niet alleen ervoor zorgen dat je het warmer krijgt, maar ook voor verbinding en een prettige sfeer. Hoe zit dat eigenlijk precies? Wij zetten de fabels en feiten over eten en humeur op een rij.
Sommige voedingsstoffen hebben invloed op je gemoedstoestand – Feit
Verschillende vitamines en mineralen dragen bij aan een normale psychologische functie. Het gaat dan om verschillende B-vitamines, het mineraal magnesium en vitamine C. Een gevarieerd voedingspatroon bevat deze voedingsstoffen. Het heeft geen zin om er extra veel van te nemen om zo je humeur te beïnvloeden, want zo werkt het helaas niet.
Voeding kan lustopwekkend zijn – Fabel
Van sommige voedingsmiddelen wordt beweerd dat ze lustopwekkend zijn. De bekendste voorbeelden van deze zogenaamde ‘afrodisiaca’ zijn: oesters, champagne, eieren, asperges, chocolade en honing. Het zijn hardnekkige fabels. Onderzoeksinstituut EFSA heeft alle claims geëvalueerd en ze stuk voor stuk afgewezen.
Alcohol beïnvloedt je gemoedstoestand – Feit
Alcohol heeft vooral effect op de overdracht van signalen in de zenuwen en hersenen. Na 1 of 2 glazen nemen bepaalde remmingen af. Iemand ontspant zich gemakkelijker, voelt zich prettiger en gaat zich losser gedragen. Aan de andere kant kunnen mensen ook juist depressiever, angstiger of agressiever worden na gebruik van alcohol.
Samen eten maakt gelukkig én gezond – Feit
Mensen die alleen eten voelen zich vaker ongelukkiger, blijkt uit Brits onderzoek. Andersom geldt het ook: mensen die vaak samen eten voelen zich gelukkiger. Bovendien is aangetoond dat gelukkige mensen ook gezonder zijn. Mensen die zich goed voelen eten ook nog eens veel beter. Samen eten maakt dus gelukkig én gezond.