De IDDSI in vier feiten

Als zorgmedewerker weet je dat de dikte, ook wel consistentie, van eten en drinken belangrijk is voor de bewoners. De diverse diktes hebben verschillende benamingen en dat kan best verwarrend zijn. Want wat is precies vladikte? En wat is het verschil tussen dik vloeibaar en gemalen eten? Om daarin helderheid te brengen is de IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) ontwikkeld. Het doel hiervan is om het eten en drinken veiliger te maken voor mensen met slikproblemen. Daarnaast zorgt de IDDSI ervoor dat iedereen dezelfde taal spreek als het gaat over de diktes van eten en drinken. Belangrijke kost dus! Check daarom deze 4 feiten over de IDDSI.

  1. De IDDSI geeft cijfers aan de consistentie van eten en drinken

Je hoort waarschijnlijk weleens de termen vladikte, karnemelkdikte en gemalen voeding voorbij komen. Deze termen moeten de dikte van het eten en drinken aangeven, maar kunnen in de praktijk toch tot verschillende diktes leiden. De IDDSI is een kader dat in één oogopslag duidelijk maakt, welke consistentie wat is. Dit wordt aangegeven in cijfers, kleuren en levels. Daarnaast biedt de IDDSI simpele, snelle en objectieve testmethoden. 

  1. Internationale deskundigen bedachten samen de IDDSI

De IDDSI is een internationale samenwerking van verschillende professionals in de gezondheidszorg. Diëtisten, logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, voedingswetenschappers en technologen bundelden hun krachten om de veiligheid rondom het slikken te vergroten door de IDDSI. Om dit doel te behalen vinden de ontwikkelaars van de IDDSI het belangrijk dat iedereen over de hele wereld dezelfde taal spreekt over voedingsconsistenties.

  1. Temperatuur heeft invloed op de IDDSI

De temperatuur van het eten en drinken kan ervoor zorgen dat de IDDSI verandert.

Vla die net uit de koelkast komt, kan bijvoorbeeld worden beoordeeld als IDDSI 4. Is de vla langer uit de koelkast en al een tijdje op kamertemperatuur, dan kan het worden beoordeeld met IDDSI 3. Kijk dus altijd goed naar de dikte van het product, vlak voordat je het serveert. Twijfel je hierover? Vraag dan de verpleging of de logopedist om hulp.

  1. Via de IDDSI-index kun je voedingsmiddelen opzoeken

De logopedist geeft advies over welke dikte een bewoner of patiënt mag eten of drinken, bijvoorbeeld IDDSI 3 of IDDSI 4. Als zorgmedewerker wil je natuurlijk precies weten welke producten je bij welke IDDSI kunt geven. Op www.iddsidex.nl kun je producten (ook per merk) invullen en zien onder welke IDDSI deze vallen. Superhandig toch!

Benieuwd naar meer fabels & feiten? Klik dan hier

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen