Jullie bewoners hebben net als iedereen soms geen zin in eten. Terwijl het juist voor deze kwetsbare groep belangrijk is om voldoende te eten. Er zijn verschillende redenen om geen eetlust te hebben. Het meest voor de hand liggend is ziekte, maar ook verminderde smaak bij ouderdom kan de eetlust bederven. Medicijngebruik wat de eetlust beïnvloed of een periode van emotionele stress zijn ook oorzaken. Bewoners die zich eenzaam voelen zullen misschien geneigd zijn minder te eten. Hoe kunnen we de eetlust opwekken? Wat werkt wel en wat niet?
1. Drinken gaat vaak beter dan eten – feit
Het eten van een maaltijd kost veel energie. Drinken is voor mensen met weinig eetlust daarom makkelijker. Dranken zoals water, thee of koffie bevatten te weinig energie. Gelukkig zijn er andere opties, zoals het drinken van melk, karnemelk of chocolademelk. Een shake met gezonde ingrediënten zoals groentes en fruit leveren ook de benodigde voedingsstoffen en zijn makkelijk te drinken. Probeer bijvoorbeeld deze smoothie met appel, peer, havermout en kaneel.
2. Weinig trek? Eet 3 grote maaltijden per dag – fabel
Wanneer iemand met weinig trek een grote maaltijd voorgeschoteld krijgt gaan er gelijk alarmbellen rinkelen. Het gaat je direct tegenstaan en het voelt alsof je die héle berg weg moet krijgen. Bovendien kost het veel energie om een grote maaltijd op te krijgen. Dit heeft tot gevolg dat er maar weinig van de maaltijd wordt gegeten. Zorg daarom voor kleinere porties verdeeld over de dag. Het eten van kleine porties kost minder energie. Met meerdere kleine maaltijden per dag kun je net zo veel voedingstoffen binnenkrijgen als met 3 grote maaltijden.
3. Sommige voedingsmiddelen stimuleren de eetlust – feit
Een paar stukjes fruit, een augurkje of een beetje sap kunnen de eetlust stimuleren. Wat precies de achterliggende reden is, is nog niet duidelijk. Mogelijk maken wij meer speeksel aan bij het eten en drinken van deze fris-zure producten, waardoor het eten makkelijker gaat. Ook kan een (non) alcoholisch aperitief de smaakpapillen stimuleren voor de maaltijd. Dat is ook nog eens gezellig om samen te doen! Maak bijvoorbeeld op een warme dag deze frisse fruitcocktail.
4. Het maakt niet uit hoe je het bord opmaakt – fabel
Niet alleen de smaak, maar ook de opmaak van de maaltijd is belangrijk. Het oog wil tenslotte ook wat! Maak het bord mooi op, zorg voor een kleurrijke maaltijd, dek je tafel netjes en eet samen. Dit zorgt ervoor dat de bewoner meer eet. Je kunt met eenzelfde hoeveelheid eten op een groter bord er ook voor zorgen dat de portie minder groot lijkt, en dus eerder helemaal opgegeten wordt.
5. Je kunt de smaakpapillen prikkelen – feit
De prikkeling van de smaakpapillen is belangrijk. Vooral wanneer smaak verandert bij ouderdom of ziekte, is het belangrijk om met de bewoner te kijken wat wel en niet smaakt. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel als je gember of menthol of peper neemt. Dit wordt toegepast bij smaaksturing. Lees hier meer over smaak gestuurd eten. Verderop in deze nieuwsbrief lees je meer tips over smaaksturing in de ouderenzorg!
6. Samen eten zorgt voor meer eetlust– feit
Vroeger zaten de bewoners met het hele gezin en later met hun partner aan tafel in hun eigen leefomgeving. Als zowel het gezelschap als de omgeving wegvalt of verandert, kan dit voor eenzaamheid zorgen. Het is dus belangrijk om bewoners niet alleen te laten eten. Sociaal contact is belangrijk en samen aan tafel zitten werkt eetlust bevorderend. De bewoners kunnen tijdens de maaltijd lekker een praatje met elkaar maken. Uit onderzoek blijkt ook dat als ouderen samen eten, zij meer eten.