De koude maanden staan voor de deur. Alle reden om aandacht te besteden aan de weerstand. Weerstand is het vermogen van je lichaam om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Kun je iets doen om je weerstand te boosten en hebben factoren een negatieve invloed op je weerstand? Lees verder en kom achter de fabels en feiten over de weerstand.
Je kunt ziek worden als je kou vat – fabel/feit
Verkoudheid of griep wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt via de lucht overgebracht door te niezen, hoesten of lachen.
In de winter koelt het lichaam wel sneller af. De slijmvliezen in de neus en keel worden dan gevoeliger voor infecties omdat de bloedvaten zich daar vernauwen. Hierdoor stroomt er minder bloed naartoe wat de weerstand vermindert. Kou kan dus wel een oorzaak zijn dat je vatbaarder bent voor virussen.
Stressmomenten en slecht slapen kunnen een negatieve invloed hebben op je weerstand – feit
Als je gespannen bent, komen er verschillende hormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Deze zijn nodig om alert te zijn in een gevaarlijke situatie. In principe niks slechts, alleen wanneer je dit dag in dag uit ervaart wordt het erg ongezond en heeft het een negatieve invloed op je immuunsysteem.
Stressmomenten gaan vaak hand in hand met een slechte nachtrust. Weinig slapen is niet goed voor je weerstand. Wanneer je slaapt, geef je je lichaam namelijk de kans om te herstellen. Voor een goede weerstand is het daarom belangrijk om voldoende te slapen en te ontspannen.
Sporten of regelmatig bewegen is goed voor je weerstand – feit
Naast voldoende slaap en ontspanning, is regelmatig bewegen ook belangrijk voor je weerstand. Denk aan sporten of het maken van een wandeling. Bewegen zorgt ervoor dat belangrijke immuun cellen in het lichaam circuleren. Ook zijn de ontstekingsfactoren in rust vaak lager bij mensen die meer bewegen. Ga dus vooral even dat extra rondje lopen met je collega’s of met een bewoner.
Je moet supplementen nemen om je weerstand op peil te houden – feit/fabel
Er zijn vitamines en mineralen die mede zorgen voor een goede weerstand. Het gaat bijvoorbeeld om zink, selenium en vitamine A, C en D. Je krijgt deze voedingsstoffen binnen als je dagelijks gezond en gevarieerd eet. Een uitzondering hierop is vitamine D. Veel mensen hebben naast hun voeding extra vitamine D nodig. Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je wordt blootgesteld aan zonlicht. In de donkere wintermaanden schijnt de zon minder lang en minder sterk. Hierdoor wordt het, vooral voor ouderen boven de 70 jaar, aangeraden extra vitamine D te slikken. Het advies is om 20 microgram per dag te nemen.
Wil je fabels en feiten over fit blijven? Lees dan ook dit artikel.