Van melkkoe naar koelkast

Je staat er vast niet dagelijks bij stil; de dagverse melk in de koelkast van jouw zorginstelling heeft al een hele route afgelegd. Ralph Schutzmann is Logistics Lead bij FrieslandCampina en verantwoordelijk voor alle logistiek van consumentenzuivel binnen Nederland en België. Hij geeft een kijkje in de logistiek en levering van zuivel.

Natuurlijk begint melk bij de koe. Vanaf de boer gaat de melk met een tankwagen naar één van onze fabrieken in Maasdam en Rotterdam. Iedere dag rijden er honderden melktankwagens af en aan. In de fabriek wordt het vetgehalte gestandaardiseerd en de melk kort verhit; het zogeheten pasteuriseren. Dat is nodig om ziekmakers in de melk te vernietigen. Daarna komt het logistieke deel. We slaan de melk op, ‘picken’ een order en laden de melk op pallets in vrachtwagens. Dit transport gaat naar het distributiecentrum van een groothandel of supermarkt. Vanuit de groothandel en de supermarkt komt de melk in de zorginstellingen terecht.

De grootste uitdaging is om het volledige logistieke proces optimaal te laten verlopen. Vroeger waren er op veel plaatsen kleinere zuivelfabrieken. Tegenwoordig zijn er aanzienlijk minder fabrieken. En dat is heel wat efficiënter. Mensen vragen weleens waarom FrieslandCampina niet direct aan de klant levert. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar is niet beter. Doordat wij aan de distributiecentra leveren, kunnen onze producten in combinatie met andere voedingsmiddelen worden geleverd. Deze efficiëntie bespaart niet alleen veel geld, het leidt bovendien tot reductie van CO2-uitstoot. Ook voor het milieu vinden wij het belangrijk om ons logistieke proces zo slim mogelijk te laten verlopen. Gelukkig gaat dat hand in hand.

FrieslandCampina verwerkt dagelijks meer dan 1 miljoen liter melk per uur. Dat is een ongelooflijke hoeveelheid. Als Logistics Lead ben ik verantwoordelijk voor het managen van een deel van die melkstromen. Melk is er in verschillende soorten: weidemelk, biologische melk en ook melk met het planet proof label.  Alle melksoorten leggen een aparte route af door ‘eigen leidingen’ in de fabriek, omdat ze gescheiden moeten worden verwerkt. Daarnaast heeft iedere klant persoonlijke wensen op het gebied van leveren: op pallets of juist niet, in grote of in kleine hoeveelheden. Ik vind het mooi om dat allemaal goed te laten verlopen en streef altijd naar de perfecte levering.

Heb je vragen over de levering van FrieslandCampina producten aan de zorg? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

 

Ralph Schutzmann is Logistics Lead bij FrieslandCampina. Hij heeft jarenlange ervaring in de foodsector en is verantwoordelijk voor alle logistiek van consumentenzuivel binnen Nederland en België.

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen