Toetjes en kalfjes

Toetjes en kalfjes

‘Wat hebben we voor toetje?’, vraagt een van de bewoners van de pg-groep waar ik werk. Dit is een veelgehoorde vraag tijdens het eten. Een van de bewoners kijkt in de keuken op de menulijst. Daarna stelt een aantal bewoners vast of dit een ‘goed toetje’ is.
Maar wat zijn goede toetjes?, vraag je je misschien af. Wat heeft voorrang? Gezond of lekker? Voor de mensen met wie ik werk, is smaakbeleving heel belangrijk. Een combinatie van gezond én lekker heeft dan ook de voorkeur. Als het niet smaakvol is, eten de mensen te weinig. En lekker maar ongezond, is natuurlijk ook niet goed. De juiste balans hierin vinden is dus belangrijk!
Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouderen meer eiwitten dragen bij aan het opbouwen van spiermassa. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid spiermassa en spierkracht langzaam af.
Het favoriete toetje op mijn groep is kwark. Komt dat even goed uit! Kwark is namelijk van nature eiwitrijk en bevat minder suiker dan vla en ijs. Er zit calcium in nodig voor de instandhouding van normale botten en mooie tanden.
Een van de bewoners is gek op Bulgaarse yoghurt, dus dat wordt speciaal voor hem gekocht. In de magere variant zit minder vet, heb ik me laten vertellen.
Veel mensen eten liever kwark of yoghurt met een smaakje. In dit geval zijn smaakbeleving en het opeten van het toetje belangrijker. Iemand die zijn toetje niet lust, dat komt zelden voor.
Het toetjesmoment is trouwens een waardevol moment van de maaltijd, omdat er vaak leuke gesprekken op gang komen. Soms gaat dat over koetjes en kalfjes en soms hebben de gesprekken wat meer diepgang. Op de groep hebben we bijvoorbeeld een scheurkalender met voor elke dag een nieuwe tekst. Deze uitspraken worden regelmatig onder de loep genomen. Ook de mensen die verbaal niet meer zo vaardig zijn, luisteren en genieten op hun manier mee.
Terwijl ik dit overpeins, kijk ik hoe een bewoner met uiterste precisie een bakje kwark uitlepelt. Als ze klaar is, kijkt ze me glunderend aan en zegt: ‘Zo, die is leeg’.

Jong en oud leren van elkaar!
Over Ellen

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen