Rust is het mooiste kerstcadeau!

Rust is het mooiste kerstcadeau!

Als de feestdagen voor de deur staan voel je bij ons op de afdeling de spanning. Bij de bewoners, maar ook bij ons. We laten meestal een cateraar onze kerstmenu’s verzorgen. Maar dit jaar waren we door alle drukte net iets te laat met bestellen. Eerst baalde ik ervan, maar bij nader inzien vind ik het eigenlijk helemaal niet erg. Nu gaan we op eerste kerstdag gewoon ‘s avonds koken met de bewoners. Zoals we dat altijd doen, maar dan feestelijker.

 

Want natuurlijk maken we er wel iets leuks van op eerste kerstdag. Mijn collega en ik zijn al bezig met het menu. We kiezen voor traditionele gerechten, zoals rollade met spruitjes en aardappelrozetjes. Ook stoofpeertjes doen het goed. Ze doen denken aan vroeger en zijn nog lekker zacht ook. Daardoor kunnen bewoners ze makkelijk kauwen en doorslikken. Praktisch, en bij elkaar geven zulke gerechten toch een beetje kerstgevoel. Daar genieten de bewoners van. Zeker de dames zijn dan natuurlijk ook naar de kapper geweest en trekken hun mooie kleren aan.

 We kiezen voor traditionele gerechten, zoals rollade met spruitjes en aardappelrozetjes.

Voor sommige bewoners is de kerstdrukte trouwens iets teveel van het goede, daarom gaat ook slechts een enkeling kerst vieren bij zijn of haar familie. Zo woont er bij ons een dame die keihard begint te zingen als het druk is, en helaas niet van plezier. Het is pure paniek, die ze op die manier uit. Zij eet alleen op haar kamer, met mooie klassieke muziek op de achtergrond, want daar houdt ze zo van. Ik maak graag tijd om haar te helpen met eten, zo vieren we samen even kerst.

 

Op tweede kerstdag kon de cateraar gelukkig wel langskomen en staat er ’s middags een uitgebreid diner voor ons klaar. We eten dan gezamenlijk met de vier ‘huisjes’, die samen ons verpleeghuis vormen. Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat er mensen ziek zijn, of om een andere reden liever niet mee-eten. Dan passen we het aan en eten we wel in ons eigen huisje; kleden we het daar feestelijk aan.

 Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat er mensen ziek zijn, of om een andere reden liever niet mee-eten

Het is fijn dat er altijd veel familie komt met kerst. Zo was het voor een meneer die bij ons woonde traditie om samen met z’n gezin het kerststalletje op te zetten. Dat deden ze al jaren. En toen hij bij ons woonde kwam zijn hele familie om dit samen te doen. Een paar jaar terug is hij overleden. Het kerststalletje heeft zijn familie aan ons geschonken. We zetten het stalletje nog ieder jaar op en maken daar een bijzonder moment van.

 

Ik wens iedereen hele gezellige feestdagen en ik hoop dat mijn verhaal jou inspireert om er mooie, maar vooral rustige en vredige kerstdagen van te maken. Want dat is uiteindelijk het mooiste cadeau voor de bewoners!

 

Foto Kim
Over Kim Gooijer
Kim Gooier werkt als 16 jaar met heel veel plezier als verzorgende in een verpleeghuis in Haarlem.