Met smaak eten

Eten met smaak

Mijn tante woont aan de andere kant van het land, dus ik zie haar niet zo vaak. Toen ik laatst voor mijn werk in de buurt was, besloot ik haar een spontaan bezoekje te brengen. Het was wel precies rond lunchtijd. Ik vroeg mij af of dat wel goed uit zou komen.

Ik was net binnen en trof mijn tante nog op haar kamer, toen de verzorging haar kwam halen voor het eten. Ik opperde dat het gezellig zou zijn als ze voor een keer op haar kamer kon eten. Maar mijn tante wil niet lastig zijn en zou dat uit zichzelf nooit vragen. De verzorgende voelde de situatie aan en bood aan een maaltijd voor haar samen te stellen en naar haar kamer te brengen. De blije reactie van mijn tante sprak boekdelen. Wat fijn dat deze verzorgende mijn tante en haar situatie zo goed kende en daarop insprong.

Mijn tante is geen gemakkelijke eter meer.  Zoals bij veel ouderen gaat ook haar smaak langzamerhand achteruit. Dus vraagt ze om gerechten zonder paprika en soep zonder ballen. De verzorgende kwam terug met een dienblad vol met aluminiumbedekte bakjes. De kok had Turkse pizza’s gemaakt en deze was op verzoek van mijn tante zonder paprika. Tussen het uitwisselen van de laatste familienieuwtjes zaten mijn tante en ik heerlijk te smikkelen. Pratend over de Turkse pizza kwamen we op vakanties en vertelde ze me alles over haar vakantieplannen met een zorgreis.

Al die verschillende smaken deden mijn tante goed. En dat is niet zo gek, want het stimuleert onze smaakbeleving op verschillende manieren. Zoveel mensen hebben een slechte eetlust. Vaak wordt dat genegeerd of als lastig ervaren. Terwijl met een beetje creativiteitje een hoop kunt bereiken voor je patiënt. Maar ook voor jezelf. Ik weet zeker dat deze verzorgende na een dag werken met plezier naar huis ging. Er staat veel op papier over kwaliteit, maar voor mij is dit zorg zoals in het kwaliteitskader bedoeld is.

Flink wat extra zout op het eten gooien is echt niet nodig. Sterker nog: daarmee maak je het alleen maar erger in plaats van beter. Bovendien hebben bewoners die medicatie slikken vaak een droge mond. Zout maakt het slikken nog lastiger.

De cliënt bedienen in wat hij of zij nodig heeft, daar gaat het om. Dat klinkt misschien lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. De ene persoon waardeert de smaak van sperzieboontjes met een gehaktbal en aardappeltjes, de andere houdt van Indonesische sajoer boontjes. En die gerechten kun je mákkelijk allebei maken.

Bij mijn tante zag ik hoeveel effect het heeft, als je tegemoetkomt aan iemands behoeften. Je creëert een fijne sfeer en laat de bewoners met meer smaak eten.

Samen verhogen we de kwaliteit van leven!
Over Yvonne G. van Ingen
Yvonne van Ingen is ouderenarts, docent en consulent ouderenzorg. Op haar website vind je meer informatie: www.yvonnegvaningen.nl

Cookies op Voeding in de Zorg

Om je de best mogelijke ervaring op onze website te kunnen bieden maken we gebruik van cookies. Door deze te accepteren geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. Wil je liever niet alle soorten cookies toestaan? Dan kun je zelf je cookievoorkeuren aanpassen. Je kunt je voorkeuren natuurlijk ook altijd op een later moment wijzigen. Meer informatie vind je in ons Privacy Statement.

Cookievoorkeuren aanpassen