Lentekriebels

Lentekriebels

Het is prachtig weer en Barry, een bewoner van mijn groep, is vol overgave bezig om de tuin netjes te maken. Hij neemt deze taak heel serieus. ‘Zo, Barry, heb je de lentekriebels?’, zeg ik. ‘Ja, ik word zo blij van de lente,’ zegt hij, ‘lekker de hele dag naar buiten!’

Als ik weer naar binnen loop zie ik dat een andere bewoner ook de lentekriebels heeft gekregen, maar dan op een heel andere manier. Deze man is seksueel wat ongeremd en is zijn edele delen aan het betasten in de woonkamer. ‘Moeten we daar wat van zeggen?’, vraagt een collega aan me. ‘Ja, daar moeten we wat van zeggen’, zeg ik tegen haar. Op een vriendelijke, maar directe manier vertelt mijn collega de man dat hij dit best mag doen, maar wel op zijn eigen kamer.

Het is niet de eerste keer dat deze situatie zich voordoet. En dat is helemaal niet gek, ook dementerende mensen hebben behoefte aan seks en intimiteit. We komen vaker tegen dat mensen verliefd worden op elkaar, hand in hand lopen, bij elkaar in bed kruipen of op andere manieren intiem zijn. Op een andere groep is tegenwoordig een heus stelletje ontstaan. Ze zijn beiden zichtbaar gelukkig met deze intieme relatie. Het lastige van dit alles is als het bewoners betreft die thuis nog familie hebben, het is niet zelden pijnlijk voor hen om hiermee geconfronteerd te worden.

Ik vind dat we het onderwerp intimiteit niet moeten zien als een taboe, maar bespreekbaar maken in de organisatie. Een professionele houding en openheid is erg belangrijk.
Vragen als: hoe reageren we als we in dergelijke situaties terecht komen, kunnen we en moeten we tegemoetkomen aan de seksuele behoeftes van onze groep bewoners, zijn belangrijke onderwerpen die aandacht nodig hebben binnen de teams en de organisatie.

Dit nog eens overpeinzend schenk ik twee koppen koffie in, een voor mezelf en een voor Barry die nog steeds met de tuin, bezig is. Ik loop naar buiten en zeg tegen hem: koffietijd!
We genieten van de zon onder het genot van de kop koffie. Zo kan ik even bijkomen van het incident. Het blijft een uitdaging om er op een goede manier mee om te gaan!

Jong en oud leren van elkaar!
Over Ellen van Gelder
Ellen van Gelder werkt sinds 2010 als gastvrouw op de PG-afdeling van een verpleeghuis. Ze kookt voor de bewoners, helpt de mensen die dat nodig hebben met eten en drinken en zorgt voor een fijne sfeer op de afdeling.